Filteri na cigaretama doprinose širenju raka i na druge organe u telu?

Ilustracija

Cigarete s filterom ne štite od raka, što je dosad bilo uvreženo mišljenje, već doprinose njegovom širenju i na druge organe u telu.

Univerzitet Erciyes u Turskoj (ERU) objavio je rezultate istraživanja prema kojem filteri na cigaretama ne štite od raka, već ga preusmeravaju na druge organe.

Metin Ozkan, šef onkologije sa Univerziteta, i glavni istraživač, doneo je zaključak nakon dugog istraživanja kako cigarete s filterom ne štite od raka, što je dosad bilo uvreženo mišljenje, već da čak doprinosi njegovom širenju i na druge organe u telu.

„Cigarete bez filtera izazivaju rak epidermoid koji se, uglavnom, koncentriše na jednom mestu, a cigarete s filterom izazivaju rak želuca koji se širi po čitavom telu“, kazao je Ozkan.

Doktor smatra i kako su prethodnih godina učestalije bile vrste raka uzrokovane korišćenjem cigareta bez filtera, dok su poslednjih godina učestalije vrste raka koje uzrokuju cigarete s filterom.

„Kad sam se pre 10 godina počeo baviti onkologijom, u nekih 70 odsto slučajeva oboljenja bio je prisutan rak epidermoid, a rak želuca tek oko 30 odsto.“

„Sada je rak želuca prisutan u oko 80 odsto, a rak epidermoid u oko 20 odsto oboljenja od raka“, kazao je Ozkan.

Osim cigareta, konzumente je upozorio i na štetnost nargile, u kojoj se nalaze velike količine katrana i kancerogenih tvari.

Upozorio je i kako su nepušači u velikoj opasnosti ukoliko su duži period izloženi dimu cigareta, odnosno ako provode dosta vremena u prostorijama gde se puši.

(Dnevno.rs, foto: pixabay)

Share this post: