Grickanje noktiju je ružna navika: Evo kako da je se oslobodite!

Simptomi

Grickanje noktiju ružna je navika sa kojom se mnogi bezuspešno bore. Za vas smo izdvojili sedam načina kako da je se oslobodite.

Pored toga što je reč o navici koju niko ne voli, grickanje noktiju može da bude opasno za zdravlje i da izazove deformaciju noktiju, upalu kožice, probleme sa zubima i želucem, pa čak i virusne infekcije.

Ako želite da prestanete sa grickanjem isprobajte sledeće jednostavne recepte i pronađite onaj koji vam najviše odgovara.

Ovo je sedam trikova uz pomoć kojih će izgrickani nokti postati prošlost:

1. Dva puta dnevno držite prste u ulju (maslinovo, ricinusovo, riblje) oko 20 minuta
2. Namažite nokte Tabasco sosom
3. Istrljajte prste ljutom papričicom
4. Potopite prste u sirće (oko 5 minuta)
5. Potopite prste u sok od limuna (oko 5 minuta)
6. Istrljajte prste lukom
7. Dok ste kod kuće svaki nokat zamotajte u flaster ili lepljivu traku

Važne napomene:

– Ulja su odlična za njegu kožice oko noktiju, kao i za same nokte jer ih neguju i hrane. Ako želite da pojačate učinak u ulje dodajte Tabasco ili ljutu papričicu kako bi ukus bio nepodnošljiv i samim tim korisniji.

– Ne zaboravite da nakon nanošenja ljutih ili vrlo kiselih dodataka ne smete da dirate oči, tako da treba da budete oprezni i oko dece i kućnih ljubimaca.

– Neka vam nokti budu uredni i kratki, bez nepravilnih ivica koji bi vas cukli da ih grickate.

– U frižideru uvek držite svežu šargarepu, celer pa čak i led jer kada osetite potrebu za grickanjem bolje zagrizite ove tvrde namirnice.

– Ako vam je kožica oko noktiju oštećena izbegavajte spomenute ljute i kisele preparate kako ne bi dodatno iritirali oštećenu kožu. Bolje izaberite opcije s uljima i flasterima.

(zadovoljna.hr)

Share this post: