
Foto: Pixabay.com
Ovaj začin je poznat širom sveta zahvaljujući višestrukim lekovitim svojstvima. Reč je o kurkumi – biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korena priprema se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.
Lekovita svojstva kurkume
Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Aktivni lekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin.
Medicinska svojstva ovog začina postupno su se razotkrivala tokom stoleća, a već odavno je potvrđeno da kurkuma deluje snažno protivupalno.
[adsenseyu5]
Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba, od raka do Alchajmerove bolesti. U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam.
Kurkuma se koristi za:
– jačanje probave
– obnavljanje crevne flore
– smanjenje nadutosti
– čišćenje jetre i žuči
– normalizaciju menstruacije
[adsenseyu1]
– smanjenje upala kod artritisa
– čišćenje krvi
– stimulisanje rada metabolizma
– kožne probleme
– tegobe disajnih puteva
– protiv gljivica i bakterija
– protiv crevnih parazita
Po nutritivnim vrednostima, kurkuma je bogat izvor gvožđa, mangana, vitamina B6, dijetetskih vlakana i kalijuma. Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je delotvorna u lečenju artritisa, dermatitisa i ekcema, groznice, infekcija, čira, kamenja u bubregu i žuči.
[adsenseyu1]
Lek protiv gripa i prehlade
Ovaj prirodni antibiotik ima snažno protivupalno delovanje, koje osim što jača imunitet, ubija bakterije i uzroke bolesti. Ne izaziva neželjene efekte za vašu probavu i crevnu mikrofloru, pa je u potpunosti siguran za upotrebu.
Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava. Konzumacijom meda i kurkume poboljšavate probavu i povećavate broj dobrih bakterija u crevima.
Sastojci:
-100 g meda
-1 kašika kurkume u prahu
Pomešajte oba sastojka tako da se u potpunosti sjedine i sipajte ih u čistu teglu. Čim primetite prve simptome prehlade ili gripa, lek uzimajte na sledeći način:
Prvi dan: uzmite pola kašičice leka svakih sat vremena.
Drugi dan: uzmite pola kašičice svaka dva sata.
Treći dan: uzmite pola kašičice tri puta dnevno.
Poželjno je da lek ne gutate odmah, nego ga ostavite u ustima, dok se ne otopi. Mnogi kažu da nakon tri dana uzimanja ovog leka svi simptomi nestaju, a radi lakše konzumacije možete ga dodati u toplo mleko ili čaj.
(Mediji)
[adsenseyu2]