Izbegnite ih ako možete: Ove namirnice izazivaju neprijatne mirise

Neprijatan miris

Sedite u troli prepunoj putnika, a vazduha skoro i da nema. Odjednom osećate miris „pokvarenih jaja“. Pogledom lutate po troli i pitate se ko se to oseća. A da niste možda to baš vi? Možda se sinoć jeli baš neke od ovih namirnica.

CRVENO MESO
Naučnici iz Češke su 2006. godine istraživali i proučavali uzorke znojenja vegetarijanaca i muškaraca, koji su jeli crveno meso. Potom su pitali grupu žena da identifikuju najgrozniji miris. Ispostavilo se da miris tela vegetarijanaca je mnogo prijatniji od tela „mesoždera“.

Najbolje bi bilo kada biste mogli da iz ishrane u potpunosti izbacite crveno meso i da ga zamenite morskim plodovima.

KARI/KIM
Arome začina, kao što su kari i kim, ulaze duboko u vaše pore i zadržavaju se po nekoliko dana, pa pronađite neke adekvatne zamene ovim začinima, kao što je kardamom.

BELI LUK
Beli luk se takođe dugo zadržava u vašoj koži, jer se prilikom seckanja luka, oslobađa alicin, u okviru drugog jedinjenja, koje se zove alin. Alicin se razbija brzo nakon konzumiranja i pretvara u druge supstance, koje prouzrokuju da se bakterije pomešaju sa znojem i rezultuju jakim, neprijatnim mirisom.

Ako primetite ozbiljne neprijatne arome, koristite jabukovo sirće kako biste otklonili miris u toku dana.

ŠPARGLA
Neprijatan miris špargle se pojavljuje na naizgled bezopasan način, ali je prilično nezgodno ako jedno kupatilo deli petorica muškaraca, koji su prethodno jeli šparglu. Špargla čini da vaš urin smrdi, jer se sumpor jedinjenje merkaptan razlaže u digestivnom sistemu.

KUPUS I PROKELJ
Ove namirnice su bogate nutrijentima i antioksidantima, koji pomažu telu da bore protiv toksina i kancerogenih ćelija, ali su takođe odgovorne za neprijatne mirise. Sumpor u ovim namirnicama je kriv za miris „pokvarenih jaja“, koji ostaje za vama.

Kupus i prokelj su ključni za vaše zdravlje, pa ih slobodno jedite kada znate da ćete ostati kod kuće ceo dan.

(menshealth.rs)

Share this post: