Kako da se udebljate?

I dok se većina ljudi bori sa viškom kilograma i vodi svakodnevnu borbu sa gojaznošću, mnogi muku muče kako bi se udebljali.

Iako oni s viškom kilograma mršave smatraju pravim sretnicima, i oni ipak žele obline i lepo oblikovano telo. Zvuči neverovatno, ali na tržištu ne postoje preparati za debljanje, ali postoje metode koje se mogu primeniti…

Razlozi mršavosti mogu biti ubrzan metabolizam, stresan život, problemi sa apsorpcijom hrane, hiperaktivnost, depresija, preterana fizička vežba, poremećaji prehrane poput anoreksije i bulimije, hipertireoza, neuravnotežena ishrana…

Ukoliko imate ubrzan metabolizam pomoći će povećanje unosa zdravih namirnica više puta na dan. Jedite šest manjih obroka dnevno i povećajte unos ugljenih hidrata. Čak i kada želite da se udebljate, morate slediti pravila zdrave ishrane. To znači da morate jesti redovno i pri svakom obroku unositi namirnice koje sadrže skrob, kao što su testenina, krompir i pirinač. Zatim, jedite mnogo voća i povrća, orašastih plodova i semenki a svakodnevno uzimajte vitamin B12.

Povećajte broj kalorija u vašim obrocima koristeći kvalitetna ulja poput maslinovog. Ukoliko ste konstantno izloženi stresu na poslu ili kod kuće, trebalo bi da se suočite sa ovim problemom konsultujući se sa psihologom koji će vam pomoći da se bolje nosite sa svakodnevnim izazovima.

Ukoliko je vaš problem apsorpcija hrane, lekar vam može pomoći tako što će vam prepisati potrebne lekove koji pospešuju probavu.

Pogrešno je verovanje da treba da vežbaju samo oni koji žele da smršaju. Lagana fizička aktivnost je dobra i za mršave, ukoliko se pravilno izvodi.

B92