Kako odeća šteti našem zdravlju?

Iznenađenje na vratima

Ljubitelji mode teško mogu da odole trendovima, a zaljubljenici u modu sigurno će se složiti kako ti isti modni trendovi ponekad znaju da budu i prilično bolni, kako za oči, tako i za telo. Da li je moguće da je sadržaj ormara opasniji po zdravlje nego po novčanik?

Hemikalije u tkaninama

Ovaj problem je više nego očigledan. Mnoge hemikalije koje se koriste prilikom bojenja i obrade tkanine mogu da ometaju hormone u telu, a kada se odlažu u prirodi mogu čak izazvati i rak.

Kupujte odeću i modne dodatke od lokalnih proizvođača, potražite kreatore čija je proizvodna praksa transparentna ili jednostavno kupujte manje.

Cipele sa visokom štiklom

Visoke potpetice mogu uzrokovati bolne kurje oči i deformacije nožnih prstiju.

Zamenite visoke potpetice ravnim cipelama, posebno danima kada znate da ćete puno hodati.

Tange izazivaju vaginalne infekcije i infekcije urinarnog trakta

Osim što mogu biti bolne i neugodne za nošenje, prema rečima stručnjaka, tange mogu „usidriti“ bakterije na vrlo nepoželjnim mestima. Ako su tange neizostavan deo vaše garderobe, barem za spavanje obucite običan pamućni donji veš kako biste smanjili šanse za infekciju.

[adsenseyu1]

Preteške minđuše

Prevelike, ili preteške, minđuše mogu naneti štetu ušnoj školjci. Danas žene odlaze na rekonstruktivne hirurške operacije kako bi popravile štetu načinjenu prevelikim ili preteškim minđušama.

Pretrpane i jako teške torbe

Velike i natrpane torbe mogu izazvati bol u leđima i ramenima. Puno žena svakodnevno nosi previše stvari u torbi, a kasnije zbog toga pate. Bol koji teške torbe vremenom mogu izazvati može zahtevati i posetu lekaru. Očistite i ispraznite svoju torbu, a rešenje može biti i preraspodela stvari – stvari koje su vam potrebne za posao možete ostaviti na poslu, a stvari koje su vam potrebne za kuću gledajte da ostavite kod kuće.

Počnite da nosite manje torbe i vrlo brzo ćete uočiti koliko ste nepotrebnih stvari pre nosili.

Jako uske farmerke

Uske farmerke same po sebi ponekada mogu predstavljati izazov kada je oblačenje u pitanju, međutim, naučnici tvrde da one mogu biti i vrlo opasne. Urolog Karen Bojl tvrdi da poremećaj nazvan meralgia paresthetica može prouzrokovati simptome kao što su ukočenost i bol u gornjem delu nogu, a javlja se kada je jedan od živaca na spoljnom delu butine pod pritiskom.

Preterano stegnut kaiš

Neurolog Irvin Fridman otkrio je kako prezategnuti kaiš može prouzrokovati obamrlost u nogama i stezanje glavnog živca butne kosti. Rešenje je vrlo prosto – opustite kaiš.

(Tportal, B92)

[adsenseyu1]

Share this post: