Kako održati težinu nakon dijete?

Kao što sve osobe koje drže dijete znaju, prave muke počinju kada se ona završi. Uprkos velikom trudu samo par srećnika ne povrati kilograme ubrzo nakon završetka dijete.

Stručnjaci veruju da znaju zašto se ovo dešava, a odgovor nema nikakve veze sa snagom volje.

Kako bi održali težinu, osobe koje su upravo završile sa dijetom moraju da jedu manje od ljudi iste težine koji ne paze na ishranu.

Konkretno, te osobe bi trebalo da unose 300 kalorija manje svakog dana.

Tu cifru je dobio profesor Majkl Rozenbaum sa Kolumbija univerziteta, nakon što je godinama proučavao osobe na dijetama. Za potrebe njegovog istraživanja ispitanici su smešteni u bolnicu kako bi uz pomoć striktne dijete izgubili 10% svoje kilaže.

Nakon toga, njihov zadatak je bio da održe tu težinu. “Broj kalorija mora da bude za 22% manji nakon dijete ako nameravate da održavate težinu,” kaže profesor Rozenbaum.

“To je oko 300 kalorija manje dnevno od osoba koje teže koliko i vi ali nisu na dijeti.”

Kod osoba koje drže dijetu mišići koriste manje kalorija nego kod osoba koje nisu na režimu ishrane. Promene u hormonima, metabolizmu i apetitu takođe igraju veliku ulogu.

Profesor Rozenbaum je takođe otkrio da su, nakon dijete delovi mozga koji gledaju na hranu kao na nagradu, aktivniji, dok su oni delovi koji stvaraju osećaj uzdržanosti manje aktivni. Što znači da osobe koje su držale dijetu sada moraju da jedu više kako bi bili zadovoljni, ali misle da su pojeli manje nego što jesu.

“Skidanje kilograma je lakši deo, ali održavanje kilaže je posao do kraja života koji se mora marljivo raditi.”