Koštunjavim voćem protiv gojaznosti

Koštunjavo voće, breskve, šljive i nektarine, sadrže bioaktivne sastojke koji pomažu u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, potvrdila su istraživanja američkih naučnika.

Studija je pokazala da se spojevi iz ovog voća mogu koristiti u borbi protiv metaboličkog sindroma koji može dovesti od ozbiljnih zdravstvenih problema.

„U poslednjih nekoliko godina gojaznost je postala veliki problem društva zbog zdravstvenih problema koje izaziva. U SAD 30 posto populacije ima prekomernu telesnu težinu ili je gojazno, a taj broj se svake godine povećava“, kazao je doktor Luis Kisneros-Zevalos.

Iako stil života, genetska predispozicija i loša ishrana određuju sklonost prema gojaznosti, najveća briga lekara je ona povezana sa metaboličkim sindromom.

„Naše studije pokazale su da koštunjavo voće kao što su breskve, šljive i nektarine sadrže supstance koje se uspešno mogu boriti sa gojaznošću, dijabetesom i upalama. Takođe mogu smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi koji je povezan sa kardiovaskularnim bolestima“, izjavio je.

Ono što ovo voće čini posebnim je mešavina bioaktivnih spojeva koja istovremeno deluje na različite komponente bolesti.

Izvor: klix.ba