Legalne halucinacije: Ovih 10 namirnica mogu se pretvoriti u jaka halucinogena sredstva

Halucinacije

Ako ne sledite preporuke nutricionista i lekara, neke bezopasne vrste hrane i pića mogu se pretvoriti u jaka halucinogena sredstva zbog kojih ćete videti i čuti stvari kojih zapravo nema.

Zbog narkotičkih karakteristika ovih namirnica najbolje bi bilo suzdržati se od preterivanja.

1. Jedna američka studija je pokazala da ispijanje 7 šoljica crne kafe dnevno može izazvati halucinacije. Nakon ove količine, ispitanicima su se pričinjavali zvukovi, a neki su osetili i prisustvo duhova.

2. Čokolada sadrži anandamide, što je spoj koji u velikim količinama u telu proizvodi efekt vrlo sličan pušenju marihuane. Osoba od otprilike 60 kilograma težine trebala bi odjednom da poede oko 11 kilograma čokolade da oseti učinke ovog spoja.

3. Konzumacija nezrelog duda takođe može da izazove halucinacije, ali i probavne smetnje.

4. Sir Stilton s plemenitom pliesni može da poremeti noćni odmor. Jedna britanska studija je otkrila da konzumacija 20 grama ovog sira pre spavanja izaziva bizarne snove.

5. Feferon izaziva žarenje u ustima i grlu, a kapsaicin iz ove biljke podstiče tijelo na pojačanu proizvodnju endorfina, zbog koga možete da se osetite veoma raspoloženo i pomalo „drogirano“.

6. Neke vrste pečuraka sadrže halucinogena sredstva poput psilocina i psilocibina koja pojačavaju emocije i percepciju stvari u prostoru.

7. Mak je namirnica s jakim narkotičkim svojstvima jer sadrži visoke procente alkaloida morfijuma. Prisetite se ovoga kada poželite da posegnete za drugom kriškom makovnjače.

8. Glava ribe „salpe“ može da izazove višednevne halucinacije. Štaviše, u starom Rimu ova riba se jela upravo zbog svojih narkotičkih svojstava.

9. Ergotizam je trovanje brašnom od raži koje je zaraženo ergotaminom. Trovanje se manifestuje halucinacijama, grčevima, ali i odumiranjem osećaja u prstima.

10. Muskatni oraščić sadrži miristicin sa jakim narkotičkim delovanjem, zbog čega bi konzumacija većih količina ovoga začina mogla dovesti do mučnine, glavobolje i jakih halucinacija.

(Dnevnik.hr)

Share this post: