Mace ne izazivaju alergiju

Beli cvetovi topole nisu polenski i ne izazivaju alergijske reakcije. Opasnost tek preti od polena breze, trava, korova ambrozije, jove, hrasta i oraha.

Bele pahulje, odnosno mace, koje lete sa topola i poslednjih dana okupiraju stanove i parkove, ne mogu da izazovu alergiju. Primarijus dr Olika Drobnjak Tomašek, alergolog imunolog iz Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“, kaže za „Novosti“ da mace nisu poleni, i one mogu samo da izazovu iritaciju nosne sluznice, zbog čega i dolazi do kijanja, suzenja i ostalih reakcija sličnih alergijskim.

Mace koje se stvaraju prilikom pucanja ploda topole stvaraju mehaničke nadražaje u nosu. Kad prođe sezona maca, i ove tegobe nestaju.

Mace mogu da izazovu prolazni svrab i kijanje, ali one vrlo često mogu da budu i prenosnici drugih alergena. Dešava se da se polen drugog drveća zakači za mace, i da se tako, čak i posle deset kilometera letenja, prenese u organizam i stvori alergijsku reakciju.

- Ako se kijanje, svrab, suzenje očiju, nastavi i kad prođe sezona cvetanja topole, potrebno je da se urade ispitivanja, testovi na moguće alergije – kaže dr Drobnjak Tomašek.

Prava opasnost ovih dana vreba od polena breze, trava, korova ambrozije, jove, hrasta i oraha.

Naša sagovornica savetuje onima koje muči alegija na polen da izbegavaju šume i parkove. Naročito one u kojima rastu dud i borovi, ali i da se konsultuju sa lekarima i uzmu preventivnu terapiju, pošto je polen trava počeo da „hara“.

Dr Drobnjak Tomašek, savetuje građanima da ne izlaze u šetnju u jutarnjim časovima, kada je koncentracija polena najveća, kao i da izbegavaju šetnju pored drveća i travnatih površina, ali i da nakon boravka u prirodi presvuku odeću.

Od 24 biljne vrste koje se na našem području detektuju i mere kao alergeni, ambrozija ima najviše alergenih svojstava. Alergični na njen polen zasada, nemaju tegobe, jer ova korovska biljka cveta od jula do oktobra.

Kijanje pa astma
Kod alergije na polen javljaju se simptomi: kijanje, svrab u predelu nosa, grla i očiju, tamni krugovi oko očiju uzrokovani ograničenim protokom krvi oko sinusa, suzne oči, konjunktivitis, rinitis. Kod nekih ljudi alergičnih na polen, može da se razvije i astma.

Svaki peti alergičan
Polen biljaka je jedan od najznačajnijih prirodnih alergena koji se nalaze u vazduhu. Polenova zrna kod svakog petog čoveka izazivaju alergijske reakcije: bronhitis, konjunktivitis, dermatitis, polensku kijavicu.

Izvor: novosti.rs