Med je najbolji lek za noćni kašalj

Umesto da posežete za nekim lekom ako vam dete kašlje preko noći zbog najobičnije prehlade, izraelski naučnici preporučuju da probate sa medom.

Kašičica ili dve meda pre spavanja može da olakša simptome infekcije gornjeg respiratornog trakta.

„Kašalj usled virusne infekcije je obično samo-ograničavajuća bolest”, kaže autor studije dr Herman Avner Koen, šef Pedijatrijske klinike u Petah Tikvi.

„Međutim, roditelji obično traže neki lek”, što često dovodi do uzimanja sirupa bez recepta, koji je potencijalno opasan zbog mogućnosti slučajnog predoziranja.

Iz tog razloga „med je bolji lek za kašalj i otežano spavanje, barem kod dece starije od godinu dana”, kaže Koen.

Med je odavno cenjen zbog svojih antioksidantskih i antimikrobskih svojstava koja potiču, između ostalog, od vitamina C i flavonoida.

Neki istraživači su nagoveštavali da blizina nervnih vlakana koja kontrolišu kašalj i onih koja kntrolišu slatkoću može da pojača prirodnu sposobnost slatkih supstanci u zaustavljanju kašljanja.

Drugi veruju da su sirupasta gustina meda i sposobnost da izaziva pojačano lučenje pljuvačke (i samim tim vlaženje grla) ključne karakteristike koje mogu objasniti potencijal ove namirnice u zaustavljanju kašljanja.

Koen i njegove kolege vršili su istraživanja na 300 dece između 1 i 5 godina sa infekcijama gornjih disajnih puteva. Sva deca su patila od kašljanja, curenja iz nosa i bila su bolešljiva preko 7 dana. Nijedno nije imalo astmu ili upalu pluća.

Svoj deci davan je med ili placebo i premda je većina kroz dan-dva bolje spavala, ona koja su uzimala med su bila u daleko boljem stanju od one koja su uzimala placebo.

„Moje istraživanje iz 2007. dalo je slične rezultate”, kažr dr Iajn Pol, prof. pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Pensilvaniji. „Zaparvo, med je bolje rešenje od sirupa jer sirupi mogu imati neželjene efekte”.

B92