Mirišljave sveće i osveživači vazduha mogu prouzrokovati pojavu astme, oštećenja pluća ili čak rak?!

Ilustracija

Zima je doba godine kad ljudi najviše kupuju mirišljave sveće. Međutim, rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da bi trebalo da budemo malo oprezniji kada ih koristimo.

Sve je počelo kad je u „Dejli mejlu“ objavljen članak u kojem je pisalo da su pronađeni dokazi da nam od mirišljavih sveća može biti vrlo loše. No, ne samo od njih, nego i od bilo kakvih osveživača vazduha i sličnih mirišljavih proizvoda.

Naime, problematične su hemikalije koje se mogu pronaći u mirisima i vosku. Iako se iščekuju dalja istraživanja, prva su pokazala da je produženo izlaganje određenim mirišljavim proizvodima toliko opasno da može prouzrokovati pojavu astme, oštećenja pluća ili čak rak.

Ako zagrebemo još ispod površine, lako je otkriti da su prethodna istraživanja pokazala da paljenje sveća u unutrašnjosti zagađuje vazduh u tom prostoru.

Isto tako, istraživanje iz 2001. godine pokazalo je da sveće s više mirisa u sebi proizvode više čađi, pa je utoliko bolje koristiti manje mirisne ili sveće bez mirisa. U istom istraživanju navedeno je da je moguće da su organske reakcije iz sveća povezane s povećanim rizikom od razvoja karcinoma.

S druge strane, neki naučnici strahuju i zbog učinaka dugotrajnog korišćenja osveživača vazduha.

Tako je engleski Centar za javno zdravstvo otkrio da ti proizvodi mogu sadržavati „znatne količine formaldehida„, iako je naznačeno da to ne bi trebalo da predstavlja zdravstveni problem u prostoru normalne ventilacije i pri retkoj upotrebi.

Takođe, 2014. godine dokazana je snažna veza između izloženosti ftalatima (hemikalijama koje se nalaze u osveživačima i često u plastici) tokom trudnoće i povećanoj šansi da dete kasnije oboli od astme.

(Express.hr, foto: pixabay)

Share this post: