Mleveno meso ne treba držati u zamrzivaču, može biti opasno

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Rokovi do kojih se sme držati meso u zamrzivaču ne nalaze se ni na jednom pakovanju ili deklaraciji, a to što ćete zamrznuti meso ne znači da ono može tako da vam stoji mesecima.

Mleveno meso je opasno držati u zamrzivaču i najbolje je ne zamrzavati ga uopšte.

Uzrok tome je proces tokom koga mleveno meso nastaje: meso se melje, meša sa vazduhom i delovanje kiseonika se nastavlja, a bakterije koje su u njemu opet će da se aktiviraju nakon odmrzavanja.

Sam postupak mlevenja i mešanja sa drugim vrstama mesa nosi rizik kontaminacije jer kad se meso zamrzne mikroorganizmi se samo umire i mogu nakon odmrzavanja da nastave svoj život i ugroze naše zdravlje.

Meso se tokom mlevenja napuni vazduhom koji je jako teško istisnuti iz mesa, čak i vakumiranjem, a taj vazduh uz masnoću koja može da čini i do 30 posto mesa, stvara oksidacijske produkte koji su štetni, piše 24sata.hr.

Ljudi ih kasnije unose u organizam i rizikuju da se razbole.

Što se duže mleveno meso čuva u zamrzivaču to je situacija gora. Ako ste pre par dana stavili meso u zamrzivač iskoristite ga što pre.

Ukoliko ono tamo stoji duže od toga, onda ga bolje bacite.

(Telegraf.rs)

Share this post: