Mućkanje ulja: Drevna indijska tehnika izbeljivanja zuba

Kako da izbelite zube

Želite da vam zubi postanu blistavo beli? Možda je ovo pravo rešenje za vas…

„Tehnika“ mućkanja ulja u ustima je nastala još u drevnoj Indiji, ali se čini da je danas ponovo u modi.

Ovaj tretman podrazumeva mućkanje jestivog ulja (od susama, kokosa i maslina) u ustima do 20 minuta. Kada završite sa procesom, ulje će učiniti da vaši zubi budu beli, a mnogi zagovornici ovog tretmana tvrde da ulje uništava bakterije u usnoj duplji i na zubima.

Drevne indijske legende ukazuju da ova praksa može da izleči migrenu, astmu, dijabetes i mnoge druge bolesti, što ima smisla s obzirom na to da je loše oralno zdravlje povezano sa povišenim rizicima od srčanih bolesti, moždanog udara, pa čak i raka pankreasa.

U zemljama u razvoju, mućkanje ulja u ustima se koristi umesto savremene oralne nege.

[adsenseyu4]

Američka Asocijacija zubara ipak je pomalo skeptična kada je ova praksa u pitanju i smatra da su potrebna dodatna istraživanja, koja bi utvrdila tačan efekat ove prakse iako je dokazano da mućkanje ulja u ustima smanjuje nivo bakterije koja je povezana sa karijesomStreptococcus mutans.

Stomatolog Mark Volf je nagovestio da, iako ova praksa ne treba da zameni vašu uobičajenu oralnu higijenu, možete da je ubacite u svakodnevnu rutinu.

Uzmite jednu ili dve kašičice ulja i mućkajte ih po usnoj duplji svakog jutra. Ispljunite nakon što pobeli, što je uglavnom nakon 20 minuta.

Šta god da radite, nemojte da progutate ulje, koje je sada puno bakterija.

(menshealth.rs)

[adsenseyu1]

Share this post: