Na dnu mora pronađena nemačka podmornica koju je uništilo MORSKO ČUDOVIŠTE?! – VIDEO

Misterija UB-85

foto-ilustracija: pixabay

Nedaleko od škotske obale, prilikom polaganja kabla, sonar je na dnu mora otkrio izuzetno očuvanu nemačku podmornicu iz Prvog svetskog rata.

Lako je moguće da je to UB-85 koju je navodno uništilo – morsko čudovište.

Posada broda koji polaže energetski kabl je jedva mogla verovati: Bio je to obris potpune očuvane nemačke podmornice duge oko 45 metara, gotovo 100 godina od kako je ona tamo potonula. Stručnjaci su saglasni: Nemačka je u tom moru negde na granici između Engleske i Škotske u akciju poslala mnoge od svojih 375 podmornica. Najmanje 12 podmornica leže na dnu mora, kako britanskih, tako i nemačkih, objašnjava Ines Mekartni sa Univerziteta u Bornmutu.

– Prema lokaciji nalaza, ta olupina je ili slavna UB-85 ili njena sestrinska podmornica UB-82 – uverena je nautička arheološkinja.

Misterija mora

No mnogi žarko žele da je to ipak UB-85 kako bi se konačno ušlo u trag staroj misteriji. Ono što je dokazano jest da je UB-85 plivala na površini kada ju je 30. aprila 1918. našao britanski patrolni brod HMS Koreopsis koji je prijavio njeno potapanje. Na iznenađenje britanskih mornara, u čitavoj akciji nije ispaljen nijedan metak nego se nemačka posada jednostavno predala. Ali zašto je podmornica uopšte plovila na površini usred bela dana?

Objašnjenje kapetana nemačke podmornice Gintera Kreha je bilo i više nego čudno: nekakvo tajanstveno čudovište je toliko oštetilo njegovu podmornicu da više nije mogla da uroni. Rekao je da je podmornica još tokom noći isplovila na površinu kako bi napunila svoje akumulatore kad je „nekakvo čudovište” izašlo iz mora, sa „velikim očima, nečim sličnim rogovima na malenoj glavi i zubima koji su blistali na mesečini”.

Kreh je tvrdio da se njegova posada prihvatila oružja i počela borbu sa čudovištem koje je bilo toliko veliko da se njegova podmornica opasno nagnula na stranu i skoro prevrnula. Konačno, čudovište je pobeglo, ali je prilično oštetilo konstrukciju podmornice.

Morsko čudovište – iz Loh Nesa?

Iako je svedočanstvo kapetana zapisano u brodski dnevnik, teško ko bi poverovao u tu fantastičnu priču.

– U svakom slučaju, ako je to UB-85, onda smo sigurno bliže rešenju takozvane misterije o toj podmornici i razlogu zašto je potonula. Da li je to bila uobičajena greška ili nešto što bi bilo malo teže objasniti – kaže nam Ines Mekartni.

Keri Kembel zapravo ima odličnu ideju i koje bi to čudovište moglo biti. Jer on vodi zvanični registar onih koji tvrde da su videli čudovište iz Loh Nesa i misli da nemački kapetan možda ima pravo.

– Područje gde je bio napadnut je na mestu gde je i u prošlosti bilo viđeno ovo čudovište – ističe on.

Bilo to morsko čudovište ili ne, stručnjaci su oduševljeni.

– Slike koje smo dobili sa dna mora su neverovatno detaljne. Ja verovatno više verujem istoričarima koji misle da je zarobljavanje i potapanje te podmornice bilo nešto uobičajenije nego da je usledilo nakon napada morskog čudovišta.  Ali da čudovište napada podmornicu možda je jedan od najmaštovitijih izgovora svih vremena – kaže Peter Roper iz energetske kompanije Skotiš pauer.

Pogledajte video:

(DW.com)

Share this post: