Napravite sami ORAHOVAČU po receptu starom gotovo čitav VEK

Ilustracija

foto: pixabay.com

Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, donosimo savršen recept star 90 godina.

U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lek za želudačne tegobe i štitastu žlezdu.

Lekoviti liker od oraha, popularna orahovača ili orahovac pomoći će vam pri bolestima želuca i tireoide.

Donosimo vam isprobani recept star 90 godina.

Zeleni plodovi oraha beru se u mesecu junu i to od 15. do 30. u zavisnosti od podneblja.

Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, posebno tokom zimskih meseci, a pomaže i kod želudačnih tegoba i anemije.

Mladi orasi, dok su još zeleni, bogati su vitaminom C i jodom i upravo zato dobri su za štitastu žlezdu.

Ako želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, sledite ovaj savršeni recept star 90 godina!

Potrebno vam je: 18 mladih zelenih oraha, 1 kg šećera (ili još bolje meda), 2 litra domaće rakije, 2 domaća limuna, 1 pomorandža, 2 karanfilića, 2 do 4 listića pelina, 1 štapić cimeta, 1 mahuna vanile, 5 zrna kafe, 1 kesica vanilin šećera, 1 litar belog vina.

Priprema:

– Orahe operite, isecite ih na pola ili čak na četiri dela.
– Limun i pomorandžu operite i isecite na kriške, pa dodajte u lonac.
– U veliki lonac ili plastičnu kantu slažite red oraha, pa ih posipajte polovinom šećera.
– Dodajte limun, pomorandžu, karanfilić, pelin, cimet, vanilu i zrnca kafe i ostatak oraha i šećera.
– Na kraju, sve prelijte rakijom i dobro promešajte i poklopite.
– Posudu držite na suncu 40 dana, ali svaki dan je malo promešajte kako bi se sastojci što bolje povezali.
– Nakon 40 dana mešavinu procedite kroz gazu, dodajte litar vina i vanilin šećer.
– Dobijeni liker prelijte u staklene boce, pa ih držite na tamnom i hladnom mestu.

(Zadovoljna.hr)

Share this post: