Narodni recept za čišćenje krvi i organizma

Recept za čišćenje krvi i organizma

Dimnjača (Fumaria officinalis) je jednogodišnja zeljasta biljka sa stablom visokim do 40 cm. Listovi su trostruko perasto rasečeni, na linearne delove. Cvetovi su nepravilni, sakupljeni u grozdaste cvasti na vrhovima grana, ružičasti do zagasitocrveni. Plod je oraščica, oko 2 mm u prečniku. Cveta od juna do septembra.

Ako se dimnjača uzima 8 dana, umnožava crvena krvna zrnca (eritrocite), a ako se uzima duže, naglo ih smanjuje, kao da se bolesniku pušta krv ili stavljaju pijavice.

U slučaju skleroze krvnih sudova, da bi se oslabio u njima pritisak krvi, pije se ujutro sok te biljke, u dozi od 10-20 grama u 200 grama tople vode, kao čaj.

Dobro je, takođe, 50 g biljke preliti litrom ključale vode, ostaviti zatim da stoji 5 minuta, pa procediti.

Pije se 2-3 puta dnevno po jedna šoljica. Za sirup, 150 grama sveže isceđenog soka se kuva lagano sa 150 grama šećera do gustine sirupa. Uzima se 2-5 kafenih kašičica dnevno, pre jela, radi bolje razmene materija.

Alkoholatura se uzima u dozi od po 20 kapi pre ručka i večere.

Dimnjača leči od šećerne i vodene bolesti, hemoroida, katara želuca i creva, bolesti disajnih organa, jetre, od skorbuta, skrofula, arterioskleroze, nečistoće kože i lišaja. Kod životinja dimnjača izaziva trovanje sa grčevima srca i centralnog nervnog sistema.

Naprotiv, ljudima u manjim količinama pomaže – krepi ih i jača, stimuliše lučenje znoja i mokraće, a samo u većoj količini izaziva bolove i proliv.

(Narodni lijek)

Share this post: