Naučnici zbunjeni: Radioaktivne životinje šetaju šumama Černobila! – VIDEO

Grad duhova

Nedavna naučna istraživanja zabeležila su nagli oporavak živog sveta na području nuklearne kataklizme u Černobilu, a naučnici još uvek ne mogu da objasne zašto se ovo dešava.

Od nuklearne katastrofe prošlo je 30 godina, celo područje je napušteno, a stanovnici iz okolnih gradova su raseljeni i nije im dozvoljen povratak.

Uprkos mnogim studijama koje su ispitivale ekološke posledice katastrofe, naučna javnost još uvek nije donela koncenzus vezan za to u kojoj meri je nesreća uticala na životinjski svet i vegetaciju na ovom području. Prvobitni izveštaji govore o stradanju životinja i biljaka na tom području.


Ipak, nedavna istraživanja pokazala su nešto sasvim drugo.

Broj životinjskih jedinki naglo je porastao, 42 kamere postavljene u okolini elektrane pokazale su da je područje naseljeno divljim životinjama i da pre podseća na prirodni rezervat nego na mesto najveće nuklearne katastrofe u istoriji sveta.

Foto:Tree research project

foto: Tree research project

– Vrlo je moguće da je broj životinja sada veći nego pre katastrofe – rekao je Džim Smit, istraživač sa fakulteta u Portsmoutu i dodao da ovo nipošto ne znači da je radijacija dobra za životinje.


Rezultat ovog istraživanja koliko je životinjski i biljni svet zapravo otporan na velike katastrofe.

Pogledajte video:

(Jutarnji.hr)

Share this post: