Nemate posao? Evo kako možete da zaradite na internetu

Zaradite na netu

Imate problem da nađete posao, plata vam nije dovoljna da pokrijete životne troškove, ili studirate pa nemate vremena za zahtevne poslove sa punim radnim vremenom? Postoji rešenje za sve.

Zarada „bloggingom“
Na internetu se može sve – pa i zaraditi. Određene vrste tekstova se sjajno plaćaju, a nije ih čak ni toliko teško napisati.

Naravno, tekstovi se plaćaju različito, ali ove vrste su najtraženije i ako vam je znanje engleskog jezika solidno, možete sasvim fino i zaraditi na njima.

Pisanje članaka – Od 3 USD pa sve do 50 i 100 USD po jednom tekstu.

Sales pages/sales letters – Ovo su stranice na kojima se nudi/prodaje neki proizvod ili usluga; sales letters su pisma (uglavnom mejlovi) čiji zadatak je isti.

Vaš posao kao pisca (copywritera) je da napravite ubedljiv tekst kojim ćete ubediti ljude da kupe ono što vaš klijent nudi.

E-books – Elektronske knjige su već nešto ozbiljniji posao, ali i za piscima postoji potražnja, tako da se isplati specijalizovati se i za to.

U principu, to su razrađeni tekstovi od po nekoliko hiljada reči, pregledno postavljeni i jasno napisani. Praktično, mini-knjige.

Ako ste rešili da se oprobate u ovoj oblasti, preporučujemo vam da počnete na Elance, platformi sa bazom poslova za frilensere različitih profila, i da pogledate blog mozeiovako.com tu imate detaljna objašnjenja i savete koji vam mogu biti od velike pomoći.

Seminarski i diplomski radovi

Ovo je već tip posla koji ne možete naći na „otvorenom“, ali može se naći i sasvim fino naplaćivati. Ako želite da se probijete, počnite sa cenama nižim od uobičajenih – 100 do 150 dinara po stranici za seminarske radove je dovoljno da nadoknadi vaš rad i trud, a vrlo brzo će da se pročuje ako radite kvalitetno, i moći ćete da podignete cene.

Statiranje

Srbija je veoma popularno mesto za snimanje serija, reklama, filmova. A zašto? Jer smo jeftina lokacija, sa mnogo različitih prirodnih bogatstava, i, jer nemamo sindikat statista. Šta to znači?

U svetu, statista košta minimum 100 EUR na dan, i strancima se isplati da dođu ovde, plate statiste, nahrane ih, napoje i plate agenciju da ih pronađe.

Znači da agencije za modele i statiste vode posao. Ako se prijavite da radite za neku od njih, možete zaraditi od 1000 do 6000 dinara na dan, realan prosek je oko 2500.

Statiranje je lako, vaše je samo da sedite, šetate, osmehujete se, a oni vas plaćaju. Među onima koji su najkorektniji prema statistima i modelima su agencije Simona i Pajper.

Web dizajn

Danas je sve na internetu, i svakoj firmi je potreban web dizajner – ali, ono što ne zna svako, je činjenica da je web dizajn u osnovi dovoljno jednostavan da ga svako, uz malo truda, može naučiti.

Zašto ne biste i vi uzeli deo tog kolača?

Izrada sajta se naplaćuje od 50 EUR pa naviše, do nekih astronomskih cifara. Vaše je samo da naučite kako se to radi, a da naučite možete lako – tutoriali na YouTubeu vas čekaju.

Takođe, programiranje je veština koja je svakim danom sve više na ceni; mnogima je, zbog svih onih čudnih znakova i operacija ovo špansko selo, ali, stariji i iskusniji programeri kažu da neko jednostavno ima talenat za ovo, i učenje tada ide „kao od šale“.

Proverite da li ste jedan od srećnika kojima se smeši velika zarada tako što ćete proučiti ovaj fantastični priručnik za HTML i CSS.

(nadlanu)

Share this post: