Nemojte lizati fil koji ste umutili mikserom, može biti veoma opasno

Oprez

foto-ilustracija: pixabay.com

Nema deteta koje nije bar jednom olizalo fil koji ste umutili mikserom. To uopšte nije naivno, naprotiv, može da bude veoma opasno.

Agencija za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) iz Velike Britanije upozorila je da se od sirovog brašna može da se dobije bakterija Ešerihija koli koja prouzrokuje povraćanje i dijareju, a može da dovede i do zastoja rada bubrega.

Njihovo upozorenje usledilo je nakon više slučajeva zaraženih koji su tu bakteriju uneli u telo verovatno nakon lizanja sirove smese i na taj način omogućili bakteriji da uđe u telo.

Kažu da su testiranjem ustanovili kako je zaraza krenula iz jednog mlina u SAD-u.

[adsenseyu5]

„Ne savetujemo vam da jedete sirovo brašno ili proizvode koji ga sadrže jer postoji rizik da su kontaminirani. Adekvatna termička obrada osigurava da se svaka štetna bakterija ubije“ .

Zbog toga se za vreme praznika i priprema raznih đakonija suzdržavajte od lizanja mutilica miksera nakon pripreme kolača. To se takođe odnosi i na posudu u kojoj ste pravili tu smesa.

Posebno oprezni budite kada su deca u pitanju, jer ona to obožavaju da rade.

Inače, osim zbog sirovog brašna, smese za kolače ne biste smeli da ližete i zbog sirovih jaja od kojih ponekad preti zaraza, na primer, salmonelom.

Termičkom obradom te bakterije se uništavaju.

(Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Share this post: