NEMOJTE se LEČITI na INTERNETU: To može biti pogubno po vaše ZDRAVLJE!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Umesto da idu kod lekara, sve je više pacijenata koji se leče na internetu: u “virtuelnim ordinacijama” traže uzroke glavobolja, osipa po koži, temperature, bolova u stomaku, oticanja nogu i ostalih simptome koje imaju.

Posle takvih “onlajn pregleda” rade razne analize u privatnim laboratorijama, idu na snimanja, kupuju preparate za lečenje kandide, karcinoma…

Lekari opšte prakse kojima se obraćaju tek kad nastanu komplikacije upozoravaju da lečenje uz savete sa interneta može biti pogubno po zdravlje.

Većina građana koji se ovako leče nemaju zdravstveni karton niti izabranog lekara. Oni, uglavnom, misle da im on nije ni potreban i da je dovoljno da “izguglaju” simptome ili razmene iskustva sa nekim ko je imao sličnu anamnezu, prenose “Večernje novosti”.

– Građani moraju da znaju da ono što nalaze na internetu nisu saveti lekara, niti potvrđene medicinske činjenice i da lečenje po njihovim savetima može bti izuzetno opasno – kaže portparol Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva dr Nevena Dimitrijević.

Ona kaže da je nedavno imala dve pacijentkinje koje su u ordinaciju došle u stanju potpune iscrpljenosti.

– Danima bukvalno ništa nisu jele, a jedna od njih je plakala i rekla da ne može više da izdrži bez hrane. Radilo se o tome da su na internetu pročitale da se infekcija koju su imale leči izgladnjivanjem – priča dr Dimitrijević.

Ona objašnjava da tako oslabljen organizam i njegov imuni sistem i najblaža prehlada može ozbiljno da ugrozi, jer je zbog višednevnog gladovanja teško izbeći razne viruse i infekcije koje se tada prosto lepe za organizam.

– Treća pacijentkinja tražila mi je uput za magnetnu rezonancu, nakon što je uradila analizu krvi kod privatnika, jer je na internetu pročitala da bi to trebalo da uradi zbog simptoma koje ima. Kada je odnela rezultate kardiologu, rekao joj je da je sve u redu, pa je opet konsultovala “gugl” gde je dobila savet da treba da uradi magnentnu.

Takve pacijente je teško razuveriti da ne boluju od teških bolesti i da simptomi poput glavobolja mogu da budu posledica raznih poremećaja – kaže dr Dimitrijević, koja upozorava i na opasnost od upotrebe antibiotika na svoju ruku.

Iako je izdavanje moguće samo uz lekarski recept, neke apoteke antibiotike izdaju i bez preporuke lekara.

– Problem je u tome što ne mora da znači da će antibiotik koji je pomogao nekom drugom pomoći i vama, a zbog neadekvatne upotrebe dolazi do poremećaja crevne flore i razmnožavanja bakterija koje u nekom drugom delu organizma mogu izazvati infekciju – ističe ona.

Istraživanje “Majkrosofta” pokazalo je da se ljudi posle čitanja onlajn dijagnoze zaista osećaju bolesno: kako prelistavaju stranice radoznalost prelazi u uznemirenost i strah, a taj fenomen se naziva kiberhondrija, prenose “Večernje novosti”.

Jedna anketa pokazala je da svaki sedmi Evropljanin traži dijagnozu preko interneta, a ta brojka se u poslednjih 10 godina udvostručila.

(Telegraf.rs)

Share this post: