On ima samo 24 godine i umire: Ovo je njegovo poslednje pismo!

Život i smrt

Ljudima pred kraj života dođu na pamet sve situacije kroz koje su prošli… Ovaj momak ima 24 godine i umire. Pročitajte njegovo poslednje pismo.

„Imam samo 24 godine, a već sam izabrao svoju poslednju kravatu. Onu koju ću nositi na svom sopstvenoj sahrani, za nekoliko meseci. Možda mi neće pristajati uz odelo, ali mislim da će savršeno pristajati uz prigodu“, piše, između ostaloga, jedan 24-godišnjak koji je na Reditu objavio svoju poslednju poruku svetu nakon što je saznao da će uskoro umreti.

Poruka koja sledi, pod nadimkom „MyLastTie“ („MojaPoslednjaKravata“) postala je hit na društvenim mrežama, s razlogom.

„Dijagnoza (rak) je stigla prekasno da bih imao vremena da se nadam dužem životu, ali shvatio sam da je ionako najvažnija stvar da ostaviš svet boljim mestom od onoga kakvo ste zatekli. Moj dosadašnji život neće doneti neku bitnu promenu, jer nisam radio ništa previše značajno. Ali kad sam shvatio koliko malo vremena još imam, stvari su postale jasnije. Shvatio sam što je zaista važno. I, zapravo, ovo sam pišem iz pomalo sebičnog razloga.

Želim da dam svom životu neki smisao tako što ću ovu poruku podeliti s vama. Ne gubite vreme na stvari u kojima ne uživate. Očigledno je da nikada nećete uspeti u nečemu ako to ne volite. Strpljenje, strast i posveta dolaze samo ako volite ono što radite. Glupo je bojati se tuđeg mišljenja. Strah vas slabi i parališe. Ako mu dopustite, samo će rasti i rasti, sve dok vas ne preuzme potpuno.


Slušajte svoj unutrašnji glas i sledite ga. Neki će vas smatrati ludim, ali neki će u vama videti legendu. Preuzmite kontrolu nad svojim životom. Preuzmite odgovornost. Ograničite loše navike. Bavite se nekim sportom koji vas veseli. Ne odlažite stvari. Neka vaš život oblikuju vaše sopstvene odluke, a ne odluke drugih. Cenite ljude oko sebe. Prijatelji i porodica nepresušan su izvor snage i ljubavi. Ne uzimajte ih „zdravo za gotovo“…

Momak je priznao da mu je teško uopšte da opiše šta oseća, da ne oseća ljutnju i da pokušava svojim poslednjim danima da da nekakav dublji smisao. Ono za čime iskreno žali je činjenica da neće videti neke lepe stvari koje će se u budućnosti dogoditi, ali i svedočiti pozitivnim društvenim promenama, kraju ratova i slično.

Evo što je još dodao svojoj poruci:

„Brinemo se o svom zdravlju, ali onda pred kraj shvatimo da je telo jedna kutija zapravo, mesto u koje smeštamo svoju ličnost, misli, verovanja, namere. Ako u kutiji nema ničega što može promeniti svet na bolje, onda nije ni važno ako ta kutija nestane. Verujem da svi imamo potencijal, ali nemamo svi hrabrosti da ga ostvarimo. Možete samo čekati da se stvari dogode, a možete ih i sami pokretati. Zavisi od vas.

Ostavite trag. Imajte smislen život, šta god vama predstavljalo smisao. Idite za njim. Mesto koje napuštamo je predivno igralište, na kojem je sve moguće. Ali – nismo ovde zauvek. Naš je život kratka iskra na ovoj divnoj maloj planeti koja pluta svemirom… Stoga, uživajte. Strastveno. Učinite stvari zanimljivim. Učinite ih vrednim.“

„Hvala vam.“

(Index.hr)

Share this post: