Opraštate li ljudima? Evo 5 razloga zbog kojih bi trebalo…

Praštate li ljudima?

Iako je lakše reći da bi trebalo oprostiti nekome ko vas je povredio, nego to zaista i učiniti, postoje dobri razlozi zašto bi trebalo da pređete preko nekih stvari. Pre svega, zato što će vama biti lakše, osećaćete se slobodnije i srećnije.

Ovo je pet razloga zašto treba oprostiti:

1. Opraštanje ne opravdava ono što se desilo, ne znači da je to bilo u redu niti je osoba koja vas povredila „dobrodošla“ u vašem životu. Opraštanje znači da ste se pomirili sa onim što se desilo, i da ste spremni da se oslobodite tog bola ili negativnih misli, kako biste se fokusirali da sve ono što vas ispunjava.

2. Opraštanje nije nešto što činite za druge, već za samog sebe. Ili ćete zasnovati život na svom bolu i ljutom sećanju, ili ćete prihvatiti ono što se desilo i nastaviti dalje. To ne značiti da ćete zaboraviti šta vam je neko učinio, ali ćete prestati da gledate na to sa gorčinom.

3. Opraštanje je odlika jakih, samouverenih ljudi. Pronađite u sebi snagu da se suočite sa situacijom i da je prevaziđete, jer nije „zločin“ oprostiti nekome ko vas je povredio, već zatočiti sebe u bolu, ljutnji i negativnim mislima koje vam ne dopuštaju da uživate u životu.

4. Opraštanje nije uvek vezano za druge – već i za opraštanje samom sebi. Osećaj krivice neće učinite da se osećate bolje. Uvek imajte na umu da treba da oprostite sebi neke stvari i nastavite dalje.

5. Opraštanje je najveći i najlepši izraz ljubavi. Nije uvek poenta biti zlopamtilo i terati po svom, jer ono što se desilo ne možete da vratite, a pritom patite. Popustite, pređite preko nekih stvari, jer svi greše, i uživajte u ljubavi.

(bizlife.rs)

Share this post: