OPREZ: Najsmrtonosnija PEČURKA na svetu raste i u šumama Srbije!

Pazite

Amanita phalloides – foto: pixabay.com

Najsmrtonosnija pečurka na svetu, koja raste i u šumama Srbije, našla je svoj put do Kanade, a sumnja se da je tamo već odnela nekoliko života.

Pre dvadeset godina stanovnici Britanske Kolumbije nisu morali da se brinu zbog najsmrtonosnije pečurke na svetu. Ali Amanita phalloides, kod nas poznata kao zelena pupavka, dospela je u šume Kanade, najverovatnije preko uvezenih stabala.

Sada buja širom Britanske Kolumbije i odnosi sve više života.

Sumnja se da je prošle nedelje trogodišnji dečak umro zbog trovanja zelenom pupavkom, nakon što je s roditeljima išao sa roditeljima da skuplja pečurke.

Ova pečurka se često meša sa visokom tobolkom, pravim delikatesom u svetu pečuraka što je dosad imalo nebrojene posledice na svim meridijanima.

Iako toksikološki rezultati tek treba da potvrde od čega je dete umrlo, njegova porodica apeluje na javnost da bude svesna rizika koji nosi sakupljanje pečurki.

Samo jedan klobuk zelene pupavke može biti fatalan i odgovoran je za devet od deset smrtnih slučajeva izazvanih trovanjem pečurkama u svetu. Njeni toksini napadaju više organa, uključujući bubrege i jetru.

Znaci trovanja nastupaju kasno i podmuklo. Svi koji pojedu ovu pečurku, obavezno treba da se jave lekaru sa prvim simptomima mučnine, nelagode u stomaku, proliva, pomućenog vida, povraćanja…

Smrt može nastupiti i posle dve, tri nedelje, a procenat smrtnosti je oko 95 odsto.

Zelena pupavka ima različite nijanse i boje u različitim stadijumima rasta, pa se po boji šeširića, koja se kreće od bele, maslinasto zelene do žuto zelene.

Raste u celoj Evropi u hrastovim i drugim listopadnim šumama ali i u zimzelenim u periodu od jula do oktobra.

(B92.net/Newser)

Share this post: