OPREZ: Ovi znaci PONAŠANJA mogu otkriti da je vaš partner NASILNIK!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Fizički nasilnici obično su i verbalni i emotivni. Obratite pažnju na ove znake ponašanja koji ga mogu otkriti, a najvažnije od njih su požurivanje odnosa i pokušaj izolacije.

1. On je „savršen“ – nasilnici često pažljivo grade svoju sliku u javnosti. Opsednuti su kontrolom i svog izgleda i ponašanja jer znaju da bi ga drugi osudili kada bi znali šta radi. Zato će pomno da krije svoje postupke.

2. Za sve su drugi krivi – za sve što im ne ide u životu, okriviće druge. To znači da će se pre ili posle okomiti i na vas. Oni koji to rade, mogu biti poprilično slatkorečivi i vrlo lako vas prevariti pričom. Ona može da zvuči otprilike ovako: „Ti si tako pametna, nežna i divna, a ne kao ona kuja s kojom sam bio pre tebe“.

3. Superiornost – potencijalni zlostavljači moraju imati „uzvišenu“ sliku o sebi. Moraju da se osećaju bolje od drugih da bi imali dobro mišljenje o sebi. Moraju da ističu zašto su oni bolji, pametniji, talentovaniji… Dok vas bude zavodio verovatno će isticati i vaše superiorne strane. S vremenom će se to promeniti, i da bi se osećao dobro u svojoj koži, vas će početi da vređa, ponižava ili fizički zlostavlja.

4. Kritikuje sve – ako primećuje apsolutno sve oko sebe, i to uglavnom na negativan način, bežite koliko vas noge nose. On je tip koji će komentarisati da je konobar glup zato što mu je ispala kašika kao i svi drugi koji naprave i najmanju „grešku“, npr. glasno pale svetlo. Nakon što vas osvoji, i sve što vi radite moglo bi doći na red.

5. Ljubomoran je – svima prija malo ljubomore, kako bi znali da je drugoj strani stalo. No ljubomora je mač sa dve oštrice i u početku je teško prepoznati stvarno posesivnog i ljubomornog čoveka.

6. Požuruje stvari – muškarci koji su skloni nasilju često požuruju žene da što pre uđu s njima u vezu, potom da što pre počnu da žive skupa, a onda i da se venčaju. Ako vi to ne želite, nabiće vam osećaj krivice.

7. Pokušava da vas izoluje – nasilni muškarci će vrlo brzo pokušati da stvore situaciju u kojoj oni sve kontrolišu. To znači da će malo po malo, obično uz slatke reči, odvojiti vas od porodice i prijatelja. Ako vam se čini da to radi i da vam ograničava vreme s tim ljudima, maknite se od njega što pre. Nasilnici to rade kako bi vas doveli do stanja da mislite da nemate nikoga osim njega i da nemate gde ni otići kada to i poželite.

8. Bojite li ga se? Ako primetite da se bojite svog partnera, to vam je najbolji znak da morate izaći iz te veze. Nezavisno o tome čega se bojali, što duže budete ostajali u tome, biće vam teže da odete.

9. Razmislite što znači dobra veza – u dobrom odnosu treba da ste srećni, ispunjeni, radosni. Treba da podstičete jedno drugo da budete bolji ljudi i ostvarujete ono što želite u životu.

(24sata.hr)

Share this post: