Oprez: Ovo je hrana koja može prouzrokovati glavobolju

Uklonite bol

Za određene namirnice veruje se da uzrokuju čak 30 odsto migrena i glavobolja. Stoga je vrlo važno paziti šta i kako jedete.

Ako patite od čestih glavobolja, izbegavajte hranu sa liste namirnica koje potencijalno podstiču glavobolju.

Kisela hrana

Namirnice koje su ukiseljene, fermentisane ili na neki drugi način marinirane neretko sadrže mononatrijum glutamat poznat i kao MSG. MSG je pojačivač ukusa za koji se pokazalo da podstiče i aktivira migrene.

Iako američka FDA tvrdi da je MSG siguran, njegovi efekti i dalje su sporni, piše Jahu.

Kineska hrana

MSG se uobičajeno dodaje u azijsku hranu, posebno kinesku, kao sredstvo za poboljšanje ukusa. Ostale namirnice koje mogu sadržati MSG: gotova supa, smrznuta hrana, prerađena hrana, začini i konzervisano povrće.

Zbog kontroverzi oko MSG-a, proizvođači hrane dužni su da ga navedu na etiketi kao jedan od sastojaka.

Čokolada

Čokolada sadrži kofein, baš kao i gazirani sokovi, čaj, kafa i energetska pića. U malim dozama, kofein u namirnicama i pićima može pojačati budnost. Osim toga, kofein može pomoći pri boljoj apsorpciji lekova protiv bola, pa tako i lekova protiv glavobolje.

Ali visoke doze kofeina, kakve imaju na primer energetska pića, mogu uzrokovati razdražljivost, nesanicu, teskobu i migrene.

Osim toga, dugoročna konzumacija kofeina može stvoriti hemijsku toleranciju u telu, ako se naglo prestane s konzumacijom kofeina, što može izazvati migrene.

(Tportal)

Share this post: