Optimizam otklanja stres

Ako nešto zaista možete da promenite, ne oklevajte, učinite to.

Najbolja dugoročna odbrana od stresa je pozitivni pristup životu, tvrde psiholozi.

Analizirajte sve što vas nervira i razmislite o tome šta zavisi od vas. Ako nešto zaista možete da promenite, ne oklevajte, učinite to.

Ako je, međutim, nemoguće da sami rešite neke probleme, da se, na primer, oslobodite porodičnih briga, da promenite posao, da izađete iz loše finansijske situacije, onda promenite perspektivu.

Umesto da vas takva situacija neprekidno muči i stalno zaokuplja vaše misli, opredelite se za njeno „aktivno prihvatanje“, odnosno, potrudite se da u svojim problemima uočite bar neku dobru stranu, jer njih uvek ima.

Ali, stresa se, bar delimično, možete osloboditi i određenim vežbama. Obezbedite sebi svakoga dana po 10 minuta savršenog mira. Naime, da biste ostali u formi, vašem telu, a pogotovo mozgu, potrebno je vreme da se regenerišu. Zato, svakoga dana, svejedno u koje vreme, barem deset minuta, odvojte samo za sebe i zaboravite na sve poslove i brige. Iskoristite to vreme za opuštanje – odaberite tehniku koja vam omogućava da istegnete mišiće i kičmu.

Mnogi se najbolje relaksiraju meditacijom. Udobno se smestite i počnite duboko da dišete. Dodirnite vrhom jezika gornja nepca, do zuba. Izdahnite sav vazduh iz pluća, brojeći do sedam. Zadržite dah i ponovo izbrojite do sedam. Polako izdahnite, opet brojeći do sedam. Ponovite vežbu tri puta i odmah ćete se osetiti smirenije i odmornije.

Izvor: novosti.rs