Otkriveno da jedan svakodnevni deo ishrane može biti uzrok glavobolje!

Ilustracija

Ako imate česte glavobolje, smanjite količinu soli koju unosite, savetuju stručnjaci.

Ljudi koji su smanjili dnevnu količinu soli koju unose na tri grama, znatno manje su patili od glavobolja, pokazala je studija. Ova količina – tri grama – otprilike je kašičica i po soli, što je i količina koja se nalazi u samo jednoj porciji u lancima brze hrane.

Eksperti kažu da smanjen unos soli može znatno da umanji glavobolje zbog toga što manji unos doprinosi snižavanju krvnog pritiska.

Međutim, to ne važi samo za one koji inače imaju visok krvni pritisak – i oni kojima je pritisak u granicama normale, ređe su imali glavobolje kada su smanjili unos soli.

Kao deo sprovedene studije, oko 400 nasumično izabranih ljudi dve nedelje su dnevno unosili po devet grama soli, zatim dve nedelje po šest grama i isto toliko po tri grama soli dnevno. U tom periodu, svakodnevno su pisali kako se osećaju – da li imaju glavobolju, osećaju li nadutost, žeđ, manjak energije ili vrtoglavice, mučninu.

Rezultati su pokazali da se smanjenjem unosa soli sa devet na tri grama dnevno, glavobolje smanjuju 31 odsto.

„Dugo smo mislili da je unos soli povezan sa glavoboljom, a sada smo to uspeli i da dokažemo.

Jasno je da redukovanje krvnog pritiska smanjuje i rizik od glavobolje, čak i ako je krvni pritisak već u granicama normale“, rekao je profesor Grejam Mekgregor sa Kvin Meri univerziteta u Londonu.

(Mondo.rs, foto: pixabay)

Share this post: