Ovi simptomi mogu biti signali opasnih bolesti

Ilustracija

U 20-im ili 30-im još uvek možete olako preći preko nekih simptoma, poput nesvestice, bola u želucu i žeđi, ali nakon 40. godine ovim poznatim simptomima morate posvetiti više pažnje.

Ako pijete dovoljno tečnosti i ne znojite se previše, nagla žeđ koju osećate možda upozorava na opaku bolest. Pogledajte na šta sve morate obratiti pažnju.

Neutaživa žeđ

Šta bi to moglo da znači? Ako se niste dobro preznojili tokom vrelog letnjeg dana, žeđ može biti znak dijabetesa tipa 2. Ova vrsta žeđi rezultat je gubitka vode kad nivo glukoze postane dovoljno visok da se mora izlučivati u mokraći.

Kad da posetite lekara? Česta glad, gubitak telesne težine i dehidratacija, uz često mokrenje, znak su da ne odgađate posetu lekaru.

Iznenadna anksioznost

Šta bi to moglo da znači? Teskoba u 20-ima nije neki problem, ali bi u kasnijim godinama mogla biti i simptom srčanog udara. Dok su bol u grudima, otežano disanje i mučnina klasični simptomi srčanog udara, kod žena to može biti i teskoba – možda zbog hormonalnih i drugih bioloških razlika.

Kad da posetite lekara? Ako imate faktore rizika za bolesti srca i osećate teskobu bez razloga, posavetujte se sa lekarom.

Crvenilo lica

Šta bi to moglo da znači? Još uvek možete pocrveneti ako su sve oči uprte u vas, ali možda je u pitanju rozacea, upozoravaju dermatolozi. Ovo oštećenje krvnih sudova, najčešće u sredini lica, uglavnom nije opasno. Jedete li jako začinjenu hranu i pijete alkohol i kafu, to može pogoršati stanje. Ali, rozacea koju prati prekomerno znojenje, ubrzan rad srca ili visok krvni pritisak može ukazivati na hormonalne probleme.

Kad da posetite lekara? Što pre to bolje. Dermatolog može pojasniti šta pogoršava problem, te prepisati kreme i laserski tretman.

Neobjašnjiva tuga

Šta bi to moglo da znači? Nizak nivo progesterona utiče na loše raspoloženje kod žena starijih od 40 godina. Kako jajnici stare i proizvodnja progesterona se smanjuje, estrogen počinje dominirati. Krivac može biti i visok ili nizak nivo hormona štitne žlezde.

Kad da posetite lekara? Ako simptomi uključuju razdražljivost, promenu raspoloženja, PMS, anksioznost i isprekidan san. Vitamin C i manji unos kofeina mogu pomoći kod manjka progesterona. Treba se i češće opuštati.

Bolovi u stomaku

Šta bi to moglo da znači? To može da varira od benignih stanja, kao što je netolerancija na laktozu, do ozbiljnijih, što uključuje i rak pankreasa, peptički ulkus ili upalne bolesti creva.

Kad da posetite lekara? Bol definitivno ne treba ignorisati. Posebno ako je uporan i sve jači, ako se zbog njega se budite noću i praćen je groznicom, dolazi sa povraćanjem, ako sprečava adekvatan unos hrane i vode, ili je prati crna ili krvava stolica.

Vrtoglavica ili trnjenje ruke

Šta bi to moglo da znači? Duga vožnja biciklom može namučiti lakatni živac, što uzrokuje slabost mišića i bol. Možda imate i sindrom karpalnog tunela.

Kad da posetite lekara? Ako vam ruke trnu ili imate vrtoglavicu dok ležite ili tokom rutinskih aktivnosti (osim sporta ili vežbe). Lečenje može uključivati antiinflamatorne lekove, steroidne injekcije ili vežbe. U teškim slučajevima lekar može preporučiti operaciju.

Česte frakture

Šta bi to moglo da znači? Osteoporoza, koja slabi kosti i čini ih osetljivim. Stresne frakture obično se javljaju u nogama i potkolenici kod repetitivnih intenzivnih sportova (kao što su trčanje ili skakanje) ili aerobika.

Kad da posetite lekara? Ako su povrede česte. Proverite gustinu kostiju. Ovo je posebno važno ako imate faktore rizika za razvoj osteoporoze.

Vrtoglavica

Šta bi to moglo da znači? Osećaj može biti posledica niskog nivoa šećera u krvi ili poremećaja srčanog ritma, a to može biti opasno po život.

Kad da posetite lekara? Ako imate učestale ili uporne vrtoglavice. Lekar može proveriti ritam srca tokom uobičajenih aktivnosti.

Bolovi u potkolenici

Šta bi to moglo da znači? Može ukazivati na duboku vensku trombozu, krvni ugrušak, koji odaje oteklina i crvenilo. Takav ugrušak može postati embolus, koji može stići u pluća i stvoriti blokadu ili plućnu emboliju. Uzročnici mogu biti i kontraceptivne tablete, dugo sedenje ili duga vožnja automobilom.

Kad da posetite lekara? Ako ostajete bez daha, to može biti znak plućne embolije i zahteva hitnu lekarsku pomoć.

(Net.hr, foto: pixabay)

Share this post: