Ovo su 10 najotrovnijih BILJAKA, kojima ne treba prilaziti blizu, a kamoli ih dodirivati ili jesti

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Priroda nam je kroz svoje biljke podarila lekove za skoro sve bolesti, ali i sto tako, na poljima i livadama vrebaju opasnosti u vidu smrtonosnih biljaka.

Ljutić
Postoji nekoliko vrsta ljutića, a većina njih je otrovna jer sadrže toksični sok, koji može da ostavi plikove na koži, ukoliko dođe u dodir sa njom. Ukoliko dođe u dodir sa sluzokožom, izaziva kašalj i izuzetno neprijatne grčeve u grlu. Ako ovaj sok završi u očima, može doći do privremenog slepila.

#buttercups #flowers #bright #yellow #green #leaves #blue #sky #streetside #koreatownla @ilovekoreatownla #summer #color

A post shared by Wendy Lou Egyoku Nakao (@wendyzenpeacemaker) on

Barska kukuta
Ova biljka predivnim mirisom podseća na šargarepu, ali ne dajte da vas to zavede – ovo je jedna od najotrovnijih biljaka na svetu! Veoma teško se razlikuje od sličnih, neotrovnih vrsta, pa je najbolje izbegavati sve biljke koje izgledom i mirisom podsećaju na ovu. Simptomi trovanja ovom biljkom uključuju mučninu, napade i srčane smetnje, a može čak da izazove i smrt. Svega 100-200 grama korena ove biljke može da ubije odraslog bika.

Delicate white flowers #Cowbane #oxypolisfendleri #apiaceae #wildflowers #nature #summer

A post shared by @sunshineandsmiles4me on

Lijander
Ne dajte da vas zavedu prelepi cvetovi opojnog mirisa – lijander sadrži supstance koje mogu da oštete srce, i izazovu mučnine, glavobolje, slabost, pa čak i smrt. Prema legendi, Napoleonovi vojnici jednom su zapalili vatru od grančica lijandera kako bi ispekli meso. Ujutro se neki od njih nisu probudili.

Jedić
Biljka iz familije ljutića koja zaustavlja dah svojim izgledom, ali samo njeno ime na nekim jezicima znači „otrov“. U antička vremena, jedić se koristio za otrovne strele. Ukoliko uđe u ljudsko telo, izaziva srčanu aritmiju, ukočenost, zatamnjen vid, čak i smrt.

https://www.instagram.com/p/BUo9BWRF4uS/

Tatula
Izuzetno otrovna biljka koja spada u isti rod sa krompirom i paradajzom. Iz prelepog belog cveta širi se omamljujući miris, a unutra se kriju opasne crne semenke. Tatula sadrži alkaloide koji izazivaju dezorjentisanost, podrhtavanje mišića i delirijum, dok u najtežim slučajevima izaziva komu i smrt.

Medveđa šapa (Herakleum)
Biljka izgleda impresivno, ali se ne preporučuje čak ni da je fotografišete izbliza! Neke vrste herakleuma sadrže jedinjenja koja izazivaju iskakanje plikova po čitavoj koži ukoliko ste izloženi suncu. Ako dođete u kontakt sa medveđom šapom, dobro operite to mesto i štitite ga od sunca bar dva dana.

Mlečika
Sok mlečike takođe ostavlja plikove po koži, a izaziva i depresiju, otoke i temperaturu.

Rabarbara
Iako se u svetu često spremaju jela od rabarbare, morate da znate lišće i koren nikako ne treba jesti, jer sadrže velike količine oksalne kiseline, koja je 3 hiljade puta jača od sirćetne! Ako pojedete neki od otrovnih delova rabarbare, može doći do opekotina u grlu i očima, stvaranja kamena u bubregu, mučnine i dijareje.

https://www.instagram.com/p/BXddniqFiVe/

Velebilje
Izgleda kao žbunje sa crnim i ružičastim cvetovima. Ali, sadrži atropin, alkaloid koji izaziva dilataciju očnih zenica, kao i podrhtavanje, suvoću i opekotine u ustima. Neke slučajeve trovanja prati gubitak orijentacije, grčevi, čak i smrt.

Ricinus
Zbunjeni ste jer se ricinus koristi u svrhe lečenja? Ne brinite, termička obrada ubija sve toksine! Ipak, morate da znate da je ricinus najopasnija biljka na svetu. Sadrži vrlo toksična jednjenja, ricin i ricinin, a semenke su smrtonosne – samo 4 do 7 semenki može da dovede do smrti. Manje doze mogu da izazovu nepopravljivu štetu na srcu, jer jedinjenje ricin razara tkiva u telu.

#castorbean #castorplant #annual #seedpods #colourful #summer #summercolor #garden #gardening

A post shared by Kent Greenhouse (@kentgreenhouse) on

(Stil.kurir.rs)

Share this post: