Ovo VOĆE i POVRĆE ne bi trebalo da čuvate ZAJEDNO!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Loše odlaganje voća i povrća je najpogubnije – jer znači bacanje novca. Ako se namirnice ne čuvaju na adekvatan način, one vrlo brzo propadaju i trule.

Dobro znamo da se jabuke moraju držati odvojeno od drugog voća jer su osetljive, ali i da jedna trula jabuka može da „zarazi“ celu činiju ili kesu.

Zanimljivo je da jabuka u sazrevanju može da uništi „brdo“ lubenica ako su skladištene na istom mestu. Međutim, jabuka nije jedina koja nanosi štetu drugom voću.

U tu „opasnu“ grupu još spadaju kruške, kajsije, breskve, šljive, banane, kivi i mango. Sve navedeno voće ispušta visoku koncentraciju etilena i time utiče na boju i sočnost, a time na kraju i na kvalitet voća u njihovoj blizini.

Što se povrća tiče, na etilen su osetljivi krompir, grašak, zelena salata, šargarepa, špargla i brukoli.

Krompir je posebno osetljiv pa njega treba čuvati da hladnom i tamnom mestu, daleko od svog voća i „štetnog“ povrća, a kako bi se sprečilo njegovo klijanje.

Kada je u pitanju propadanje, najotporniji plodovi su višnje i borovnice.

(Hr.n1)

Share this post: