PREPORODIĆE VAS: Odmah nakon buđenja treba da zauzmete „pozu moći“!

Ilustracija

Neki iste sekunde nakon buđenja ustaju iz kreveta, drugi se još dugo meškolje pod pokrivačem, a treći se rastežu. U nastavku proverite koji bi postupak nakon buđenja trebalo da vam postane navika.

Koliko ste puta čuli savet da se nakon buđenja treba dobro rastegnuti u krevetu? To se najčešće radi s namerom da malo „razdrmamo“ uspavano telo i mišiće.

Međutim, osim fizičkog, rastezanje ima uticaj i na naše psihičko zdravlje. Ejmi Kadi, psiholog s Harvarda, savetuje da svako jutro pre nego što ustanemo najpre u krevetu zauzmemo „pozu moći“.

POZA MOĆI

„Poza moći“ je zapravo naziv za način rastezanja u kojem maksimalno širimo svoje noge i ruke. Upravo će ta poza pomoći ljudima s niskim samopouzdanjem da se osećaju bolje i stvore osećaj samopouzdanja koje im nedostaje.

Naime, samo dva minuta rastezanja u „pozi moći“ aktiviraće testosteron (hormon dominacije) i smanjiti nivo kortizola (hormona stresa) zbog kojeg se osećamo loše. Upravo je kombinacija visokog testosterona i niskog kortizola zadužena za stvaranje osećaja samopouzdanja.

ZAŠTO BAŠ RASTEZANJE?

Prirodno stidljivi ljudi ili oni koji ne veruju u sebe najčešće se i fizički povlače u sebe, sede i leže pogrbljeno zato što žele sebe da učine što manjima i da zauzmu što manje prostora.

Ovakvo ponašanje specifično je baš za žene. One se hronično osećaju manje moćnima od muškaraca. Već u osnovnoj školi iz govora tela možemo zaključiti da se devojčice fizički povlače i kriju.

Problem je u tome što taj proces radi dvosmerno. Osećaj nemoći može vas naterati da zauzmete nemoćnu pozu, a s druge strane -poze nemoći prouzrokovaće i osećaj nemoći.

Zbog toga se svakoga jutra, pre nego što spustite noge na pod, rastežite, savetuje dr Kadi.

(Zadovoljna.hr, foto: pixabay)

Share this post: