Prepoznajte ‘drugo stanje’: 7 suptilnih znakova koji odaju ranu trudnoću

Trudnoća

Rana trudnoća se najbrže i najlakše otkriva uz pomoć testa, ali postoje suptilni znakovi koji odaju trudnoću, a najčešće su to bolne i otečene grudi, kao i umor, piše „ordinacija.hr”.

Glavobolje

Glavobolje su uobičajene tokom trudnoće zbog visokog nivoa estrogena, a javljaju se gotovo odman nakon začeća. Naravno, uzroka za glavobolju ima puno. Ako niste sigurni šta se dešava, idite kod lekara.

Bolovi u leđima

Do ovakvih bolova dolazi uglavnom u drugom tromesečju, ali se kod nekih žena javljaju I na početku trudnoće.

Tamne areole

Ako vam je deo oko bradavica potamneo, uzrok može biti trudnoća. Hormonska neravnoteža takođe može biti uzrok – ako je tako, popričajte sa svojim doktorom.

Učestalo uriniranje

Nakon 6 do 8 nedelja od začeća beba počinje da pritiska vašu bešiku što vas tera da češće urinirate.

[adsenseyu5]

Umor
Umor je najčešći znak rane trudnoće, a on je posledica brojnih promena koje se događaju u telu. Prve nedelje su važne za razvoj ploda, pa je telo opterećeno do krajnjih granica. Ukoliko sumnjate na trudnoću, ne pokušavajte da se razbudite dodatnim šoljicama kafe – uradite test.

Osetljivost na mirise i ukuse
Mirisi koji vam nisu bili prijatni, poput mleka ili dima cigareta, postaće još odbojniji. Poznato je da već u najranijoj fazi trudnoće čulo ukusa postaje izrazito osetljivo, čak i na najblaže mirise hrane, poput čaja. Ako vam zasmeta miris omiljenog parfema, možete da pretpostavite da ste trudni.

Mučnina i povraćanje
Osećaj mučnine i povraćanje su sigurni simptomi rane trudnoće. Ako do sada niste posumnjali, vreme je da kupite test. Na svu sreću, mučnine prestanu nakon 12 nedelja, ali neće ih nužno sve žene osetiti. Po pravilu, mučnina je pozitivna stvar jer povećani nivoi beta-HCG hormona upućuju na rast zametka.

Siguran znak – ako niste dobile menstruaciju I ako je to praćeno mučninom, osetljivim grudima I zamorom – budite uverene da ste u drugom stanju. Testirajte se odmah!

(Dnevno)

[adsenseyu1]

Share this post: