Privucite mir i prosperitet u svoj dom: Evo kako treba da uredite svoje dvorište

Uredite dvorište

foto-ilustracija: pixabay.com

Uređenje životne sredine po pravilima feng šuija donosi napredak, zdravlje, sreću, a uređene bašte privlače pozitivnu „či“ energiju.

Feng šui se može primeniti na dva načina: prvi se zasniva na reljefu terena, drugi na stranama sveta.

Zajedničko za oba tumačenja je to što svoje filozofije zasnivaju na komplementarnosti i međusobnom prožimanju jin i jang energija i na teoriji pet osnovnih elemenata koji su međusobno povezani u produktivnim i destruktivnim fazama.

Jin energiju poseduju voda, ravno tlo, vlažna zemlja, ili hladovina, a jang biljke koje rastu, cveće veselih boja, osunčane površine, brežuljci. Idealan vrt po feng šuiju sadrži svih pet elemenata: vodu u vidu malog jezerceta, ribnjaka, vodoskoka, metal u vidu srebrnog kipa, drvo u vidu drveća i grmlja, vatru zastupljenu kroz biljke, cveće i plodove narandžaste ili crvene boje i roštilj. Zemlja je predstavljena lepim glinenim saksijama i figuricama od gline.

Osnovna pravila kako rasporediti elemente prema stranama sveta su da stražnja strana kuće mora da bude zaštićena prirodnim, ili veštačkim uzvišenjem gde treba zasaditi stabla, ili ukrasnu ogradu. Stabla treba da imaju što razgranatije krošnje, a putevi do kuće kroz baštu bi trebalo da budu krivudavi, jer to sprečava ubrzano kretanje „či“ energije.

Puteljci ne smeju da presecaju glavni put pod pravilnim uglom i nije dobro posaditi drvo nasuprot ulaza, jer to sprečava ulazak pozitivne energije u dom.

Sever simboliše kreativnost, lično napredovanje, nove ideje, inspiraciju, prosperitet, karijeru, muziku, umetnost, bogatstvo, a njegov element je voda. Dobro je mesto za mala jezera, barice, kao i za čuvanje metalnih alatki. Boje severne strane su mornarsko plava i crna.

Narcisi simbolizuju velikodušnost, slobodoumlje, kreativnost. Ljiljani predstavljaju zlato i donose bogatstvo, a bršljan otklanja negativnu energiju. Pustite ga da obavije vašu kuću. Idealno nisko rastinje za vaš vrt su žalfija, ruzmarin, stabla hrasta, gloga, kestena, lipe, a od voćki smokva, divlja trešnja, dunja i šljiva.Istok simboliše novi život, rast, ponovno rađanje i podmlađivanje, harmoničnost, zdravlje, porodičan život, ishranu i izlečenje.

Element istoka je drvo i to je dobra pozicija za sadnju voća i drveća, ukrasnih trava, lekovitog bilja. Dobro je mesto i za dečije igralište.

Zapad simboliše decu, kreativnost, žetvu, druženje i zabavljanje. Element zapada je metal, a zapadni deo bašte je dobro mesto za zabavljanje i okupljanje, sunčanje i za ozdravljenje. Tu treba izbegavati elemente vatre: roštilj, crveno cveće, piramidalne oblike…

Jug simboliše prilike, snove, težnje, nagrade, slavu, dostignuća, sreću, dug život i veselje. Element je vatra, a ta strana je dobro mesto za roštilj, drveće, crveno i narandžasto cveće. Izbegavajte postavljanje elementa vode.

Jugoistok simboliše komunikativnost, materijalno posedovanje. Dobro mesto za izlaganje zelenih biljaka i cveća. Izbegavajte držanje metalnih elemenata.

Jugozapad simboliše brak, romansu, materinstvo, ljubav, prijateljstvo, partnerstvo. Element jugozapada je zemlja i to je dobro mesto za sedenje i odmor, večeru u dvoje, timske sportove. Izbegavajte drvene elemente i zelenu boju.

Severozapad simboliše zanat, trgovinu, spoljne interese, putovanja u inostranstvo, očinstvo, mentorstvo, dobročinstvo, pomoć ljudima. Element severozapada je metal i to je dobro mesto za postavljanje metalnih statua anđela, životinja, ptica, vetrokaza, zvončića…

Severoistok simboliše znanje, mudrost, meditaciju, čitanje, duhovno i intelektualno napredovanje, prirodu. Dobar je za postavljanje kamenih skulptura i kipova, kamenih ploča za put. U ovom delu nije dobro držati biljke i drveće.

Jasmin treba posaditi oko prilaznih staza, jer privlači pozitivnu energiju, dok će klematis u severnom delu unaprediti karijeru, a na jugoistoku uticati povoljno na novčane prilike. Božur, simbol bogatstva, časti, ljubavi i ženske lepote, treba posaditi u jugozapadnom delu, hrizanteme u istočnom delu vrta (žute u zapadnom ili severozapadnom delu). Belu magnoliju je dobro zasaditi ispred kuće jer je simbol dobrog ukusa i ljupkosti, a zasađena iza kuće donosi veliko bogatstvo.

Bambus zasađen ispred, iza i istočno od kuće simbolizuje dugovečnost, izdržljivost, elastičnost i dobro zdravlje. Drvo bora zasađeno bočno, ili iza kuće simbolizuje dugovečnost, prijateljstvo, vernost. Breskvino drvo besmrtnost, a jabuka mir i prosperitet. Narandžino i limunovo drvo simbolizuju zlato, sreću i dobar život.

(Novosti.rs)

Share this post: