Proverite: Mnoga oboljenja često se manifestuju kroz izgled vaših noktiju

Simptomi

Zdravi nokti treba da budu ružičaste boje, što znači da su dobro snabdeveni krvlju i kiseonikom, a promene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i ishranom.

Mnoga oboljenja često se manifestuju kroz izgled vaših noktiju, pa zato obratite pažnju na njihovu boju, oblik i celokupan izgled i teksturu, kako biste znali da li je potrebno da se javite lekaru.

Beli nokti ukazuju na probleme sa jetrom

Zdravi nokti treba da budu ružičaste boje, što znači da su dobro snabdeveni krvlju i kiseonikom, a promene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i ishranom. Izrazito beli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Žute nokte uzrokuje gljivična infekcija

Žuti nokti najčešće su posledica gljivične infekcije i ako se ne leči na vreme može uzrokovati zadebljanje na noktima. U retkim slučajevima, žuti nokti mogu biti znak problema sa štitnom žlezdom ili ukazivati na bolesti pluća, dijabetesa i psorijaze.

Brazde mogu biti znak artritisa

Osim na boju noktiju, treba pripaziti i na njihovu površinu. Ako se na noktima pojavljuju brazde, to može biti znak reumatičnog artritisa ili psorijaze.

Plavi nokti ukazuju na probleme s plućima

Plavičasti nokti posledica su loše snadbevenosti kiseonikom, što znači da ukazuju na probleme sa disajnim putevima. Mogu biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.

Lomljivi nokti ukazuju na probleme sa štitnom žlezdom

Nokti koji brzo pucaju i lako su lome otkrivaju probleme sa štitnom žlezdom. Ova žlezda kontroliše metabolizam, rast i energiju, što znači da se čak i najmanje nepravilnosti u radu mogu primetiti na noktima i kosi.

Udubljenja su posledica manjka gvožđa

Nokti bi trebali da budu blago ispupčeni, ali ako su udubljeni poput kašike, to može ukazivati na nedostatak gvožđa. Ako je deo nokta udubljen, a deo ispupčen, takav oblik može biti posledica problema sa plućima i bronhijama.

Bele pruge otkrivaju probleme sa bubrezima

Bele pruge na noktima ukazuju na probleme sa bubrezima i jetrom, a mogu biti i posledica nedostatka proteina u ishrani. Veruje se da ih uzrokuju poremećaj u dotoku krvi i kiseonika koji se javljaju kao posledica navedenih bolesti.

Bele mrlje označavaju manjak cinka

Osim belih pruga, na noktima se mogu pojaviti i bele mrlje. One su najčešće posledica nedostatka cinka u organizmu, a mogu biti posledica i gljivične infekcije, povrede i alergijske reakcije, piše „24sata“.

(Dnevno)

Share this post: