Recept: Napravite sami bombone za decu protiv kašlja i bolova u grlu

Napravite sami

Ako vašim mališanima ne pomažu preparati iz apoteke ili ih ne smatrate dovoljno sigurnim, onda možete napraviti sami domaće zabavne bombone protiv kašlja za decu.

Deci bi moglo biti zanimljivo, a vama olakšati stvar – posebno ako nekada imate problem sa davanjem sirupa mališanima, a zbog toga što im neki od sirupa i ne deluju baš najukusnije. Osim toga, veštačke arome u svim tim farmaceutskim ponudama i nisu baš primamljive, složićete se.

Evo jednog efikasnog i lakog recepta za napraviti, a veoma efikasnog. Zato ove domaće bombone protiv kašlja možete napraviti svojim mališanima već sada i spremno dočekati zimu.

Naše bake su generacijama protiv kašlja koristile šećer, tačnije pržile ga, pa prelivale svim i svačim, tako je osnov i za ovaj recept upravo prženi šećer koji provereno pomaže oslobađanju iritacije u grlu.

Priprema bombona protiv kašlja i bolova u grlu:

100 grama šećera
pola čajne kašičice đumbira u prahu
jedna čajna kašičica soka od limuna
silikonski kalup, aluminijska folija ili obična tacna
čačkalice

Za početak kalup premažite uljem. Šećer stavite u šerpu i na tihu laganu vatru na šporet, stalno mešajte da ne zagori potpuno. Kada vidite da se šećer lepo rastopio onda dodajte kašičicu đumbira i kašičicu soka od limuna. I dalje sve kuvajte na tihoj vatri još par minuta takođe uz povremeno mešanje.

Da je smesa gotova znaćete tako što bi boja smese trebala da postane braon ili tamnija od prvobitne. Smesu sipajte u kalup koji ste pripremili i sve ostavite do nekih pola sata u frižider da se stvrdne i ohladi. Ako želite napraviti lizalice onda pre nego se stvrdnu u kalup stavite i čačkalicu, ali oprezno ako su u pitanju manja deca.

Slobodno dajte vašoj deci od 2-3 do 4 bombone dnevno, s tim da pazite da ne jedu previše neke druge slatkiše. Oni koji su isprobali ovaj recept kažu da kašalj prestaje nakon 2-3 dana kod dece.

Ali, ako se to ne desi i sa vašim detetom onda moguće da je u pitanju neka ozbiljnija upala, pa se preporučuje poseta i doktoru.

(Doznajemo.com)

Share this post: