Recept: Ovo su domaći lekovi protiv hrkanja

Pijte čaj od žalfije

Čak 75 odsto ljudi pati od otežanog disanja tokom sna, što u nekim slučajevima može da izazove srčana oboljenja. Međutim, hrkanje ne pravi probleme samo osobama koje hrču, već i njihovim ukućanima remeti san. Predstavljamo vam nekoliko prirodnih preparata koji mogu umanjiti hrkanje.

Maslinovo ulje
Ono pomaže u mnogo čemu, i može vas takođe rešiti i hrkanja. Sve što vam je potrebno u ovom slučaju je kafena kašičica do dve maslinovog ulja. Kada ovo uradite, tkivo koje ometa protok vazduha i izaziva hrkanje je vlažnije i neće biti toliko trenja ni nezgodnog zvuka hrkanja. Zato uzmite par kašičica maslinovog ulja i to ponavljajte svake večeri pre spavanja.

Žalfija

Osim njenih blagotvornih uticaja na krvni pritisak i nivo šećera u krvi, žalfija je biljka koja ima i antiupalna dejstva. Vremenom, ona vas može potpuno spasiti hrkanja! Uzmite šaku listova žalfije, jabukovo sirće (par kafenih kašičica) i peškir. Skuvajte vodu, stavite lišće u nju, nagnite se i pokrijte glavu peškirom i udišite. Dodajte malo jabukovog sirćeta mirišljavu vodu.

Đumbir

Sve što vam je potrebno je par komada svežeg đumbira, velika šolja vode i par kašičica meda. Operite i nasecite đumbir, sipajte ga u šerpicu i dodajte vodu. Kuvajte 3 do 4 minuta, skinite sa vatre, prekrijte nečim i ostavite oko 5 minuta da stoji. Nakon toga dodajte med, dobro promešajte i popijte. Ovo možete piti 3 do 4 puta dnevno.

Beli luk
Za ljutu hranu se veruje da može da pomogne u slučaju hrkanja, verovatno zato što takve namirnice suše nazalne kanale i smanjuju nagomilavanje sluzi koja može kasnije da blokira sinuse. Zato jedite beli luk neposredno pre spavanja.

Čaj od koprive
Ako odlučite pak da pijete čaj od koprive i njime prekinete hrkanje, sve što vam je potrebno je jedna kašičica suvih listova koprive i šolja tople vode. U džezvu stavite koprivu, prelijte prokuvanom vodom i ostavite da stoji pet minuta. Nakon toga odmah popijte čaj. Tri ovakva čaja dnevno će vam biti od velike pomoći.

(stvarukusa.rs)

Share this post: