RECEPT za neverovatno testo: Dobro za sve vaše specijalitete!

Recept

Kad pročitate ovaj recept za Ludo testo, odmah ćete poželeti da od njega pripremite omiljenu poslasticu. Zato oprez… ne čitajte ako niste spremni da ga testirate.

Osnovni sastojci:

  •  1 kg + 2 supene kašike brašna mekog, može i mešano
  •  1 kesica praška za pecivo
  •  1 supena kašika soli
  •  1 dl ulja
  •  4 dl jogurta (po izboru)
  •  2,5 dl mleka
  •  1 sveži kvasac
  •  2 supene kašike šećera
  •  2 cela jajeta
  •  1 sa uškama najlon kesa

Priprema:

  1. Kvasac,šećer.2 kašike brašna i toplo mleko umešati.

    Ostaviti na toplom mestu da kvasac nadođe.

    Za to vreme, ostale sastojke pomešati.

    Ovoj smesi dodati nadošao kvasac.

    Testo treba samo ujednačiti i ništa više. Ne treba da kisne, raste i tako to.

    Ako se lepi za ruku, dodati još malo brašna.

    Pobrašnavljeno testo staviti u najlon kesu, dobro je zavezati, da nema vazduha.

     

  2. Staviti u frižider.

    Može da stoji tako i do nedelju dana.

    Navodno može i u zamrzivač, ali ovo nije provereno.

    Pre upotrebe, izvaditi-uzeti količinu testa koliko Vam treba, i tek tada ostaviti da kisne 2-3 sata.

     

  3. Fil za slane kiflice:

    500 gr sitnog kravljeg sira

    300 gr kriška sira (podliveni sir)

    2 belanceta

    1 kafena kašičica soli

    Izmešati i filovati.

     

  4. Premaz:

    2 žumanceta i 1 celo jaje

    250 gr rastopljenog margarina

    Susam, kim, mak…

    Namazati jajetom izmešanim sa žumancetom.

    Sipati kafenu kašičicu margarina.

    Posuti malo soli, pa susam ili slično.

     

  5. Za pogačice sa čvarcima-fil-premaz:

    500 gr samlevenih čvaraka

    125 gr omekšanog margarina

    2 belanceta

    1 kašičica soli

    po ukusu bibera

     

  6. Izmešati navedene sastojke mikserom.

    Testo razviti, pa namazati polovinom ovog fila, saviti.

    Posle pola sata razviti i premazati ostatkom fila, saviti.

    Još pola sata odmora, pa poslednje razvijanje i savijanje.

    Posle 15 minuta razviti oko 1 cm debljine, pa vaditi pogačice ili seći na kocke.

     

  7. Poređati u pleh, premazati jajetom i peći 20 minuta.

     

Posluživanje:

Koristi se za:

  1. Slane kiflice.
  2. Ukisele štrudle sa makom, orasima, rogačom…
  3. Za krofne.
  4. Kao podloga za picu.
  5. I za šta vam još padne na pamet

(Coolinarka.com)

Share this post: