Rešavamo dilemu: Koji beli luk je bolji, domaći ili kineski?

Recept

Glavni razlog zbog kojeg kupujemo kinesku robu jeste niža cena proizvoda, ali i dostupnost, iako se razlika može videti golim očima, okusiti i omirisati.

Moć belog luka poznata je u svetu već hiljadama godinama. Uzgajali su ga još stari Rimljani i Grci kako zbog njegovog aromatičnog ukusa, tako i zbog lekovitih svojstava.

U narodnoj medicini poznat je kao prirodni antibiotik jer njegov jedinstven sastav blagotvorno deluje na virusne i bakterijske infekcije, artritis, bolesti disajnih puteva, kardiovaskularne bolesti, probleme sa varenjem, ali i hronični umor.

Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija belog luka reguliše krvni pritisak, holesterol i količinu šećera u krvi, a neke studije potvrđuju i da može da posluži kao odlična prevencija protiv mnogih vrsta raka.

Domaći beli luk ukusom i mirisom uveliko odskače od kineskog, a ako vam to nije dovoljan razlog da potražite domaće proizvođače, možda će vas nadahnuti i neki od sledećih razloga.

Lokalno je zdravije

Nutricionisti savetuju da jedemo namirnice sezonski, i nabavljamo ih od lokalnih uzgajivača jer na taj način ishranu i telo prilagođavamo podneblju u kojem živimo. Takva hrana ima i mnogo više hranljivih materija.

Duži rok trajanja

Kineski beli luk jeste jeftiniji od domaćeg, ali ima manji rok trajanja od belog luka s naših prostora.

Kvalitetnija roba i brža dostava

Hrana koja se uvozi iz dalekih mesta prilagođena je dugotrajnom transportu, ali je i podložna oštećenju prilikom prevoza. Domaći proizvođači ne susreću se u velikoj meri s takvim problemima, a proizvod mogu da isporuče do vrata kupca za samo nekoliko sati.

(B92)

Share this post: