Revolucija u medicini: Konačno otkriven lek za običnu prehladu?!

Simptomi

Zahvaljujući najnovijem naučnom otkriću, najobičnija prehlada može postati stvar prošlosti.

Ukoliko se u danima pred nama, odnosno u praksi ispostavi da je ovo otkriće važno koliko naučnici sada smatraju da jeste, to može biti prava revolucija u medicini.

Naime, virus prehlade bi se u budućnosti mogao potpuno obuzdati tako što bi se stopiralo repliciranje molekula.

Naučnici sa univerziteta Lids i Jork su kompjuterskim putem istraživali molekul virusa i strukturu njegove ribonukleinske kiseline, kada su iznenada otkrili sakriveni kod.

Međutim, pre nego što ovo otkriće uđe u svakodnevno eksploatisanje, neophodno je prvo izvršiti testove na životinjama koje su zaražene ovim virusom. Naučnici kažu „da bi ovo otkriće moglo da virus saseče u korenu“.

Piter Stokli, profesor biološke hemije sa univerziteta u Lidsu, poredi otkrivanje ove informacije sa rešenjem enigme koja lekarima daje na uvid tačan način po kom virus funkcioniše.

„Zahvaljujući ovom otkriću, ne samo da smo u stanju da tumačimo novootkrivene genetske kodove, već možemo da utičemo na njih u cilju sprečavanja širenja virusa“ rekao je profesor Stokli britanskom Telegrafu.

Njegov kolega sa univerziteta, doktor Roman Tuma je za isti list izjavio:

„Već decenijama nam je poznato da ribonukleinska kiselina nosi genetske poruke koje stvaraju virusne proteine, ali nismo znali da se u strukturi znakova koje koristimo za označavanje genetske informacije, zapravo nalazi kod koji reguliše formiranje samog virusa.

To je kao da ste otkrili tajnu poruku na osnovu izveštaja iz dnevnih novina, a onda ste došli do informacije koja vam omogućuje da dešifrujete ceo sistem iza te poruke“ zaključio je Tuma.

)

Share this post: