Skupe ili jeftine kreme za sunce?

Dobra krema za sunčanje mora da ima zaštitu od UVA i UVB zraka i visok zaštitni faktor, međutim, da li mora nužno da bude i skupa?

Već godinama se postavlja pitanje da li su li skupe kreme sa zaštitnim faktorima bolje za kožu od onih jeftinijih, ili samo plaćamo poznato ime i šljašteću ambalažu.

Zašto su neke kreme toliko skupe?

Kreme za sunčanje prilično je lako proizvesti, međutim, ono što utiče na njihovu cenu su skupa istraživanja. Sa sve većim procentom obolelih od raka kože, kozmetičke kompanije ulažu milione u istraživanja, a to utiče i na krajnju cenu.

Ne treba štedeti na faktoru

Kreme s višim faktorima, kao što su 30 ili 50, znatno su skuplje od onih s nižim faktorima, ali stručnjaci upozoravaju da ne treba biti škrt kada je krema za sunčanje u pitanju. Visoki faktor osigurava bolju i dužu zaštitu za celu porodicu, pa se više isplati kupiti dobru kremu za sunčanje nego skupu maskaru.

Da li su li skuplje kreme bolje?

Stručnjaci se slažu da skuplje kreme ipak ne pružaju veću zaštitu već samo lepšu bočicu i eventualno ugodniju teksturu i miris kreme. Prošlogodišnje istraživanje Consumer Reportsa otkrilo je da su neke jeftinije kreme ispitanici ocenili puno učinkovitijim od onih luksuznih, pa pri kupovanju sredstva za zaštitu radije obratite pažnju na svojstva i visinu faktora nego na ambalažu i ime proizvođača.