Spasite zube: Ovih pet navika odmah bi trebalo da promenite

Kako da izbelite zube

Ako ste pomislili da znate sve o higijeni usne šupljine, kao i da radite sve kako bi vaši zubi i desni ostali blistavi i zdravi, iznenadićete se kada otkrijete koliko svakodnevnih navika šteti vašim zubima.

Ovih pet navika odmah bi trebalo da promenite.

1. Previše grubo ih četkate

Iako zvuči kao dobra stvar, ali pretvrde četkice i pregrubo četkanje može trajno oštetiti zaštitnu caklinu zuba, izazvati preosetljivost i sklonost karijesu, ali i uzrokovati povlačenje desni. Bolje je da koristite mekšu četkicu, a laganim kružnim pokretima četkajte zube i desni dva minuta, barem dva puta dnevno. Čišćenje koncem sprečava karijes, upale zubnog mesa i nakupljanje kamenca.

2. Pogrešna pasta za zube

Baš kao i četkice, i pasta za zube može biti previše agresivna. Mnoge paste sadrže mikrogranule i zrnca koja pomažu pri uklanjanju mrlja, ali mogu i oštetiti vaše zube. Isto je i sa desnima, zato pronađite pastu koja vam odgovara ukusom, ali i teksturom, a preporuka je ona za osetljive zube.

3. Ne koristite konac za zube

Ako ste pomislili da četkicom za zube možete detaljno očistiti usnu šupljinu, varate se. Do područja između zuba, četkica nikako ne može da dopre i zato vam je potreban konac. Čišćenje koncem sprečava karijes, upale zubnog mesa i nakupljanje kamenca.

4. Gazirana pića

Gazirana pića, obična i dijetalna, sadrže kiseline koje sa vremenom nagrizaju zube i uništavaju njihovu belinu. Gazirana pića nisu dobra za vaše telo, zato ih svedite na minimum, a ako im ne možete odoleti – ispijte ih na slamku i operite zube.

5. Hrana koja ostavlja mrlje

Zubna belina je poput porcelana. Sve što ostavlja mrlje na vašem tanjiru ili šolji, ostaviće ih i na vašim zubima, ali trajnije. Kafa, čaj, razni umaci, soja sos i crno vino samo su neke od namirnica koje ostavljaju ružne mrlje na zubima. Upravo zbog toga je nakon ručka preporučljivo prati zube.

(zadovoljna.hr)

Share this post: