Šta jesti u martu? Ove namirnice su pravi eliksir zdravlja

sezona

Foto: Pixabay.com

Nebalansirana ishrana tokom zime ostavlja trag na svakom telu. Svi smo siti bogatih i obilnih obroka, zbog čega jedva čekamo rano i sveže voće i povrće.

Međutim, prema mišljenju nutricionista, mart je mesec u kojem moramo da budemo strpljivi.
Pre svega, potrebeno je da iskoristimo namirnice koje su nam ostale iz zimskog perioda. Potpuno je besmisleno jesti turšiju u maju kada je pijaca puna svežeg sezonskog povrća.

Od ostalih namirnica koristite šargarepu, cveklu, celer, tikvu, luk… Naravno, tu su i mahunarke:pasulj, sočivo, leblebije i grašak. Nutricionisti preporučuju oprez sa krompirom, jer je u ovom periodu obično već proklijao i pun solanina koji je toksičan.
Preostale jabuke i kruške možete da dopunite suvim i jezgrastim voćem, kao i umerenom upotrebom južnog voća.
Krajem marta nemojte da propustite ni pravi eliksir zdravlja – sremuš, koji možete naći na pijacama.
Uz ovakvu ishranu pročistićete organizam, ojačati imunitet i pripremiti se za leto.

(B92.net)

Share this post: