Šta vi jedete: Evo koje namirnice utiču na pojavu raka debelog creva

Ilustracija

Od raka debelog creva može da oboli praktično svako, ali se on najčešće javlja kod ljudi između 50 i 74 godine starosti u oba pola.

Ishrana se javlja kao jedan od presudnih faktora za zdravlje ovog bitnog organa.

Koliko je važna ishrana kod raka debelog creva?

Ishrana koja se temelji na namirnicama punim holesterola i masti povećava rizik od raka debelog creva. Treba zaboraviti na crveno meso, mesne prerađevine i hranu začinjenu velikim količinama soli ili industrijskom mešavinom.

Belo brašno, hleb i šećer takođe se ne preporučuju jer su okidači za rak debelog creva. U jelovnik bi svakako trebalo uključiti i blagotvorne pšenične mekinje, mahunarke, pečurke ribu (dokazano je da masna riba smanjuje polipe zahvaljujući omega-3 masnoćama) i piletinu.

Veoma je važno u organizam unositi hranu bogatu vlaknima i antioksidansima, što se posebno odnosi na sveže voće i sezonsko povrće. Naročito je blagotvorno povrće iz porodice krstašica, koje treba jesti bar tri puta nedeljno: kupus, brokoli, karfiol i prokelj.

Istraživanja su pokazala i da ljudi sa povećanom koncentracijom vitamina D u organizmu imaju čak do sedamdeset odsto manje šanse da obole od karcinoma debelog creva (dovoljno je popiti šolju obranog mleka dnevno da biste stvorili odbrambeni štit). Ishrana posle operacije debelog creva mora biti strogo nadgledana od strane stručnog lica – gastroeterologa.

Jabuka je jedan od najmoćnijih saveznika u borbi protiv kancera debelog creva. Kineski stručnjaci izdvojili su polisaharide iz ove voćke, a oni su potom razloženi na oligosaharide, kojima su tretirane ćelije kancera. Ispostavilo se da su ova jedinjenja nakon 36 sati delovanja gotovo dvostruko efikasnija od hemoterapije za rak debelog creva.

Lekari i nutricionisti preporučuju da pojedete bar jednu jabuku dnevno kako biste sprečili pojavu kancera, a savetuje se da u ishranu uvrstite i jabukovo sirće.

(Dnevno.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: