Supernamirnice, nepokolebljivi čuvari života i zdravlja

Pročitajte sudbinu

Biljna hrana je neprocenjiva u borbi protiv raka, a naročito takozvane „supernamirnice“.

Jedne od najdelotvornijih supernamirnica su zeleni čaj, kurkuma, paradajz, šipak, brokoli i karfiol.

Po istraživačima iz Viskonsina, polifenoli iz zelenog čaja pospešuju borbu protiv raka prostate, dok su istraživači iz Kentakija otkrili delotvornost kurkumina koji će dovesti tumorske ćelije do samouništenja.

Naučnici iz Ilinoisa i Ohaja su zabeležili delotvornost kombinacije paradajza i brokolija protiv ove muške bolesti.

Pored ovih namirnica, vrlo su efikasni šipak, brokoli, kineski kupus, karfiol i soja.

Predstavljamo vam njavažnije supernamirnice za borbu protiv raka prostate:

Zeleni čaj i polifenoli

Najpoznatiji marker za otkrivanje raka prostate je glikoprotein poznat kao prostatno specifični antigen (PSA). Sve supstance koje snižavaju nivo testosterona, snižavaju i nivo PSA. Ovakvu sposobnost imaju polifenoli iz zelenog čaja.

Još jedna značajna supstanca poreklom iz zelenog čaja je epigalokatehin galat (EGCG) koji doprinosi ne samo terapiji raka prostate, već i drugih oblika karcinoma.

[adsenseyu5]

Kurkuma i kurkumin

Kurkumin spada u prirodne polifenole, a dobija se iz indijske biljke kurkume (Curcuma longa) iz porodice đumbira (Zingiberaceae). Kao i svi polifenoli, dobri su antioksidanti i deluju protiv slobodnih radikala i podstiču imuni sistem.

Pored toga, kurkumin deluje i antibakterijski. Studije su pokazale da se može koristiti za sprečavanje rasta tumora i u kombinaciji sa ostalim konvencionalnim terapijama.

Šipak i elagitanini

Naučnici sa Kalifornijskog univerziteta sugerišu da se sastojci šipka, od kojih su najvažniji elagitanini, mogu koristiti za suzbijanje širenja raka. postoji još 6 delotvornih sastojaka šipka koji pomažu pri zaustavljanju hormonalno uslovljenog oblika raka dojke.

Karfiol i sulforafani

Mnoge studije povezuju ishranu koja uključuje karfiol sa nižom stopom raka što se posebno odnosi na rak želuca, dojke, prostate, debelog creva i jajnika.
Karfiol ovu sposobnost duguje sulforafanima kao i vitaminima A i C, koji takođe poseduju antioksidativna svojstva.

Sinergija paradajza i brokolija

Ova kombinacija bogata polifenolima se pokazala vrlo delotvornom u studiji na miševima. Oni pojedinačno smanjuju rast tumora za 34-42%, a zajedno čak 52%. Brokoli takođe deluje jače ako se koristi zajedno sa karfiolom.

Iako su istraživačke metode sve modernije, naučnici se sve češće vraćaju supernamirnicama koje potvrđuju snagu prirode u očuvanju zdravlja i dugovečnosti.

(Web-tribune.com)

[adsenseyu1]

Share this post: