Tri namirnice koje NIKADA ne treba prati i pet koje uvek MORATE

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Iako nas od malih nogu uče da treba prati svu hranu pre jela ili kuvanja, nije uvek tako. Pojedine namirnice je potrebno dobro oprati, dok se za neke to ne preporučuje.

Ove 3 namirnice ne treba prati nikada:

1. Jaja

Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu.

2. Testenine

Vrhunski kuvari kažu da bi pranje testenine trebalo da bude protivzakonito jer se na taj način uklanja skrob koji je kasnije neophodan za dobro sjedinjavanje sosa sa testeninom. Kuvana testenina može da se stavi pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

3. Pečurke

Pečurke dobro apsorbuju vodu, pa nije dobra ideja prati ih, ili ih potapati u vodu – izgubiće elastičnost i postati podložnije kvarenju.

Ako su baš prljave, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnim ubrusom. Inače, zemlja sa pečuraka se uklanja četkicom.

Ovih 5 namirnica bi trebalo uvek prati:

1. Voće i povrće s jestivom korom

Iako je naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun, a namirnice dobro prebrišite papirnim ubrusom nakon pranja.

2. Voće i povrće s korom koja se ljušti

Iako ćete oljuštiti koru, bakterije će, dok držite namirnice u rukama, dospeti na vašu kožu, s koje će preći na oguljeni deo koji jedete. Zato ih pre ljuštenja treba dobro oprati, pogotovo ako su u pitanju banane, mandarine, dinje…

3. Limenke i konzerve

Iako zvuči čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki i konzervi pre otvaranja i istresanja hrane ili pića iz njih. Kažu da na njima može da se nalazi mnogo bakterija koje nakon otvaranja mogu da dospeju na hranu koju jedemo.

4. Orašasti plodovi

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne znate gde su bili skladišteni tokom proizvodnje i transporta. Osim toga, pranjem se uklanja i fitinska kiselina koja ih održava svežim i štiti ih od parazita, a škodi ljudskom telu.

5. Suvo voće

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, naročito ako nije pakovano već se prodaje u rinfuzu. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode, ili ga čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Brajt sajd.

Meso možete da perete, ali i ne morate

Bakterije na svežem mesu mogu da budu opasne po zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga peru ovu namirnicu. Ostali to nikada ne rade zbog teorije da se pranjem rizikuje razmnožavanje bakterija na rukama, sudoperi, radnim površinama u kuhinji…

Stručnjaci ne mogu da se slože u vezi sa time koja od dve teorije je sasvim tačna, tako da odlučite sami. Bakterije se, inače, uništavaju kuvanjem.

Ako ste u dilemi, a želite da se rešite viška krvi na mesu, prebrišite ga papirnim ubrusom umesto ispiranja vodom.

Nakon toga dobro operite ruke sapunom i isperite ih vrućom vodom.

(24sata.hr)

Share this post: