U kakvom je stanju vaša jetra?

Pregledajte se

Jetra je jedan od najvažnijih organa našeg tela, presudan za zdravlje. Naime, ona ima oko 500 funkcija i zbog toga je nazivaju i centralnom laboratorijom tela.

Najveća uloga joj je „prečišćavanje“ naše krvi. Sve što unesemo hranom, masnoće, šećeri, alkohol i svi lekovi, putem krvi dolaze u jetru koja ih onda razgrađuje.

Ova najveća žlezda našeg tela proizvodi žuč, koja razlaže masnoće, isto tako učestvuje u regulaciji nivoa šećera i holesterola.

Najveća pretnja za zdravu jetru su prekomerna telesna težina i konzumacija alkohola, koji mogu dovesti i do pojave ciroze, jetrene bolesti koja predstavlja trajno oštećenje njenog tkiva.

Česta oštećenja jetre javljaju se uzimanjem raznih lekova, kao i biljnih preparata koje smatramo potpuno bezopasnim.

Najčešće su to razni preparati koji se koriste za mršavljenje, a koji opterećuju jetru do te mere da izazivaju na njoj trajna oštećenja.

Zdravlje jetre mogu pokazati jednostavne analize naše krvi, gde će lekari na osnovu vrednosti jetrenih enzima moći tačno reći u kakvom stanju je naša jetra.

Ovaj organ poznat je po tome što se sam obnavlja. Međutim, šta kada pod stalnim štetnim uticajem raznih materija, to više ne bude moguće?

Zbog toga je izuzetno važno održavati zdravu telesnu težinu, izbegavati masnoće i alkohol (posebno je toksična kombinacija alkohola i lekova).

Zapravo, ukoliko se brinemo za svoje celokupno zdravlje, i naša jetra će biti zdrava, jer sve što unesemo na svoja usta, bilo dobro ili loše, neće zaobići našu jetru.

(Narodni lijek)

Share this post: