Ukoliko planirate da izbelite zube, prvo pročitajte ovaj tekst

Kako da izbelite zube

Prelepi osmesi holivudskih zvezda već odavno nisu privilegija najpoznatijih i najbogatijih ljudi na svetu.

Danas, uz intervenciju dobrog stomatologa i adekvatan tretman, beljenje zuba dostupno je mnogima. Ukoliko i vi razmišljate o ovom tretmanu, pročitajte sledeće redove i pronađite odgovore na neka od najčešćih pitanja u vezi sa izbeljivanjem zuba.

Izbeljivanje zuba pre tridesete. Da ili ne?

Dobar stomatolog će vam uvek reći da u periodu adolescencije ne izbeljujete svoje zube. Ipak, već sa dvadeset godina, vi ste potencijalni kandidat za ovaj tretman. Naime, pre dvadesete, kod jednog broja ljudi, zubi još uvek nisu u potpunosti formirani do kraja, a kod nekih još uvek postoje i prvi zubi. Izbeljivanje ovih zuba može dovesti do neželjene neujednačenosti beline vaših zuba u kasnijoj punoj fazi razvoja. Dakle, sačekajte svoje dvadesete pre nego se odlučite za glamurozan osmeh.

Koliko često treba ponavljati izbeljivanje?

Definitivno, odgovor na ovo pitanje leži u vama i vašem načinu života. Navike poput pušenja ili konzumiranja vina i kafe, u značajnoj meri mogu povećati vašu potrebu za češćim izbeljivanjem zuba. Svakako, o ovome treba konsultovati svog stomatologa, jer uz adekvatno održavanje higijene zuba i povremene kontrole, moguće je održati belinu zuba i pored loših životnih navika.

Kućno ili kliničko izbeljivanje?

Iako je moguće izbeljivati zube i posebnim sredstvima koje koristite bez pomoći lekara, daleko je pouzdanije i trajnije izbeljivanje zuba koje ćete dobiti profesionalnim tretmanom. Pouzdanost se pre svega ogleda u garancijama koje klinike daju, ali takođe i u mogućnosti da proces izbeljivanja bude zaista prilagođen vašim potrebama i potrebama vaših zuba, kako bi krajnji rezultat bio najbolji mogući.

Da li izbeljivanje utiče na ostljivost zuba ili zubne nerve?

Svakako da izbeljivanje zuba u manjoj meri utiče na osetljivost vaših zuba. Ipak, važno je da znate da je ova povećana osetljivost kratkotrajna i lako rešiva održavanjem dobre higijene zuba. Takođe, angažovanje profesionalaca sa iskustvom u izbeljivanju zuba, rizike od oštećenja zubnog nerva ili neprijatne boli, smanjuju na minimum i osim u retkim slučajevima, gotovo da ih nema.

Kako održavati izbeljene zube neposredno nakon tretmana?

Iako se nakon tretmana izbeljivanja zuba vrlo brzo možete vratiti svojim svakodnevnim navikama, neke mere opreza su ipak neophodne. Izbegavajte duvan, crveno vino, kafu ili tamne čajeve. Ovi produkti mogu umanjiti sjaj vaših zuba i njihovu belinu. Takođe, sokove i druge napitke, možete konzumirati slamkom. Iako ovo može zvučati kao malo maltretiranje, ovakve mere opreza su neophodne kako bi vaš novi osmeh zaista bio holivudski glamurozan.

(Dnevno)

Share this post: