Vitamini B1 i B2 ublažavaju PMS

Veliki broj žena koje imaju problema sa predmenstrualnim sindromom (PMS) isprobale su gotovo sve da bi što lakše „preživele“ te dane, od tableta protiv bolova do ugrejanih ćebadi.

Međutim, najnovije istraživanje Univerziteta Masačusets sprovedeno na 3.000 žena otkrilo je da simptome PMS-a najbolje ublažava vitamin B, koji je sastavni deo tamnozelenog povrća, gljiva, graška, žitarica, mesa, ribe i jaja.

Portal „Vitamin“ prenosi da su žene koje su redovno jele hranu bogatu vitaminom B imale za 35 odsto manji rizik od simptoma PMS-a, nego one koje nisu jele tu vrstu hrane.

Čokolada i čizburger bogati su B vitaminima, odnosno tiaminom u vitaminu B1 i riboflavinom u vitaminu B2.

Ta dva vitamina ublažavaju simptome stresa, pri čemu stručnjaci ukazuju da tiamina najviše ima u celovitim žitaricama, orašastim plodovima i crvenom mesu, dok riboflavina ima u mleku, jajima, crvenom mesu i zelenom lisnatom povrću.

Ti spojevi, uključujući i serotonin i dopamin pomažu u regulisanju neugodnih simptoma PMS-a kao što su promene raspoloženja, depresija, bolovi i umor.

„Ako imate dovoljnu količinu vitamina B u organizmu, on će smanjiti predmenstrualni sindrom jer taj vitamin deluje na hemikalije u mozgu koje aktiviraju PMS“, navedeno je u istraživanju.

Izvor: Tanjug