Zašto je doniranje krvi dobro po naše zdravlje?

Svakog dana svetu je potrebno 44.000 donacija krvi tvrdi Crveni krst Amerike, a jedna cela donacija krvi, za koju je potrebno između 45 minuta i jedan sat, može da bude spas za do čak tri pacijenta. Iako je zdravstvena korist kod osoba koje primaju transfuzije krvi jasna, doniranje krvi sa sobom takođe donosi zdravstvene benefite.

Smanjenje rizika od dobijanja raka

Smanjenje gvožđa u krvi prilikom davanja krvi može smanjiti rizik od dobijanja raka. Gvožđe povećava štetu koju telu nanose slobodni radikali a to je povezano sa povećanim rizikom od dobijanja raka.

Istraživanje objavljeno u žurnalu Nacionalnog instituta za rak pokazalo je da osobe koje daju krvi imaju manje nivoe gvožđa i smanjeni rizik od dobijanja raka.

Miler-Keystone krvni centar tvrdi da je redovno davanje krvi povezano sa smanjenim rizikom od dobijanja raka jetre, pluća, debelog creva i grla.

Sagoreva kalorije

Osobe sagore u proseku 650 kalorija prilikom doniranja pola litre krvi, sudeći po Univerzitetu u Kaliforniji. Osoba koja redovno donira krv može da izgubi značajan broj kilograma, ali na davanje krvi nikako ne bi trebalo gledati kao na plan za gubljenje kilograma.

Dobijate besplatnu analizu krvi

Nakon donacije, davaoci se testiraju na sifilis, HIV, hepatitis i druge bolesti. Testiranjem se utvrđuje da li je krv osobe zdrava i dobra za pacijente.

Čuva kardiovaskularno zdravlje

Viskoznost krvi je ujedinjujući faktor za povećani rizik od dobijanja kardiovaskularnih bolesti. Koliko je gusta i lepljiva krv i koliko trenja izaziva kretanjem kroz krvne sudove određuje koliko štete se nanosi ćelijama koje oblažu arterije. Viskoznost krvi se može smanjiti redovnim doniranjem krvi.